Depardieu orosz állampolgárságot kapott

Vágólapra másolva!
Állampolgárságot adományozott Gérard Depardieu francia színésznek Vlagyimir Putyin orosz államfő. A színész azért szeretett volna egy másik állam polgára is lenne, mert nem szeretné kifizetni a Franciaországban bevezetett 75 százalékos személyi jövedelemadót. Az új adókulcsot egyébként a múlt héten elmeszelte a francia alkotmánybíróság.
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin orosz elnök állampolgárságot adott Gérard Depardieu francia színésznek, aki azért szeretett volna másik állampolgárságot, mert el akarta kerülni a szocialista kormány által bevezetett úgynevezett "gazdagadót". Depardieu azt követően vette fontolóra állampolgársága megváltoztatását, hogy hazájában szerinte méltatlan bírálatok össztüzébe került, amikor egy belga településen vásárolt ingatlant a francia adószabályok megkerülésére. A francia elnök ugyanis a leggazdagabb réteg számára 75 százalékos adó kivetését helyezte kilátásba. Oroszországban 13 százalékos adót kell fizetni a jövedelem után.

A színész december közepén az őt ért - mások mellett Francois Hollande elnök szájából is elhangzott - kritikák miatt nyílt levélben jelentette ki, hogy kész visszaadni francia útlevelét és társadalombiztosítási kártyáját. Később azt is megszellőztette, hogy Putyintól akár orosz útlevelet is kaphat.

Putyin válaszul még az ünnepek előtt kijelentette, hogy barátjának tekinti Depardieu-t, és azt mondta, bár tudja, hogy a színész szereti hazáját, és reméli, hamarosan túllesz élete ezen krízisén, ha akarja, kaphat orosz útlevelet és állampolgárságot. A csütörtöki orosz közleményt egyelőre nem kommentálta sem Depardieu, sem képviselője, így azt sem lehet tudni, vajon elfogadta-e a felkínált orosz állampolgárságot. A színész decemberben viccesen még azt mondta, hogy Putyin már el is küldte neki az útlevelet.

A francia polgári törvénykönyv szerint ahhoz, hogy valaki lemondhasson a francia állampolgárságról, szükséges, hogy egy másik állam polgára legyen. A Kreml bejelentésével ez a feltétel most teljesült.

A világszerte népszerű filmsztár a pályafutása során eddig több mint 150 filmben szerepelt. Az 1991-es Zöld kártya című produkcióban éppen olyan férfit alakított, aki álházassággal szeretné megkapni az amerikai állampolgárságot. A színészt Oroszországban szintén jól ismerik, az egyik bank hirdetésében is szerepel.

Alkotmányellenes az új adó

A francia alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a szocialisták által bevezetett 75 százalékos személyi jövedelemadót. A vagyonosok adójának emelése a szocialista Francois Hollande elnök egyik szimbolikus politikai döntése volt, amelyet a szeptemberben elfogadott 2013-as költségvetésbe építettek bele.

Az alkotmánybíróság december végi határozatában azt mondta ki, hogy az új adókulcs nem felel meg az egyenlő közteherviselés elvének, és nem kellően szabályosak a kiszámításához megszabott előírások sem. A személyi jövedelemadó más formáival szemben itt egyénekre és nem háztartásokra számolták ki az adó mértékét. Például, ha egy háztartás egyik tagja több mint 1 millió eurót keres, akkor a 75 százalékos kulccsal kellene adóznia, míg ha egy kéttagú háztartás tagjai egyenként keresnek mondjuk 900 ezer eurót, akkor egyiküknek sem kellene ilyen magas adót fizetnie.

A francia kormány a döntés után úgy nyilatkozott, hogy átdolgozzák az adó szabályait, és 2013-ban ismét bevezetik - immár az alkotmánybíróság határozatának megfelelően. Jean-Marc Ayrault, miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány tudomásul veszi az alkotmánybíróság döntését, és olyan új rendszert alkot, amely megfelel a határozatban foglalt elveknek.