Kiengedték a kórházból Hillary Clintont

Vágólapra másolva!
Négy napig kezelték kórházban az amerikai külügyminisztert a füle mögött kialakult vérrög miatt. Hillary Clintont tartják Barack Obama lehetséges utódjának a jövőben.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton amerikai külügyminisztert szerdán hazaengedték a kórházból, ahol négy napon át egy, a fejében talált vérrög miatt kezelték - közölte szerdán az amerikai diplomáciai tárca. A külügyminiszter férje, Bill Clinton volt amerikai elnök és lányuk, Chelsea társaságában hagyta el a New York-i Presbiteriánus Kórházat, ahová azért szállították be vasárnap, mert a koponyájában, az egyik füle mögött vérrögöt találtak.

Az amerikai diplomácia vezetője december 7. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A vérrög egy december közepén elszenvedett agyrázkódás következménye, ami akkor történt, amikor egy vírusos gyomormegbetegedés miatt elájult.

Az amerikai külügyminisztérium szerdai - még a miniszter távozása előtt kiadott - közleménye szerint Hillary Clinton orvosai bíznak páciensük teljes felépülésében. A kórházból való elbocsátásának időpontját attól tették függővé, mikor sikerül megállapítaniuk, hogy a kezeléséhez pontosan milyen arányban kell adagolni számára a vérhígító készítményeket. Victoria Nuland, a külügyi tárca szóvivője szerdán arról tájékoztatta a sajtót, hogy a miniszter telefonon konzultál munkatársaival, és feljegyzéseket kap tőlük.

Clinton lehet Obama utódja

Republikánus politikusok és egyes konzervatív médiaorgánumok az elmúlt napokban kételyeket fogalmaztak meg Clinton betegségével kapcsolatban. Felmerült részükről, hogy a külügyminiszter egészségi okokra hivatkozva próbálja elkerülni, hogy a kongresszusban tanúskodnia kelljen a bengázi amerikai konzulátus ellen elkövetett terrortámadás ügyében.

Clinton korábban - még jóval a 2011. szeptember 11-én lezajlott incidens előtt - jelezte, hogy nem kíván Barack Obama második kabinetjének tagja lenni. Az elnök december végén John Kerry szenátort, volt demokrata elnökjelöltet jelölte a diplomáciai tárca élére.

Hillary Clinton egészségi állapota abból a szempontból is jelentőséggel bír, hogy a CNN-nek az elmúlt napokban közzétett közvélemény-kutatása szerint jelenleg ő a legesélyesebb arra, hogy négy év múlva az Egyesült Államok elnöke legyen. A politikusasszony 2016-ban 69 éves lesz. Clintont 1998-ban, még first lady korában egy, a lábában talált vérrög miatt már kezelték véralvadásgátlóval.