Sakálnak nevezték Harry herceget

Harry herceg az afganisztáni NATO-támaszponton, szeptember 7-én, muszlim radikálos támadása
Vágólapra másolva!
Az afgán felkelők egyik vezetője szégyentelen, részeg sakálnak nevezte Harry herceget, amiért ártatlan afgánokat ölt meg helikoptervezetőként egy NATO-bevetésen.
Vágólapra másolva!

Gulbuddin Hekmatyar korábbi afgán miniszterelnök, aki most Afganisztán egyik legnagyobb militáns csoportját vezeti, a Daily Telegraphnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy Erzsébet királynő 28 éves unokája a gyarmati múlt relikviája. "Úgy tűnik, hogy a brit hatóságok még mindig a 18. és 19. századról álmodoznak, és azt akarják, hogy a nagykövetüket alkirályként kezeljék, a hercegük pedig egyenruhába öltözve vadásszon emberi lényekre, és eljátssza azt a sátáni szerepet, amelyet a múltban játszott" - idézi a Reuters a hadvezért.

Hekmatyar szerint Harry részeg volt a bevetés alatt, és ártatlan afgánokat ölt meg. "De nem érti meg azt az egyszerű tényt, hogy afgán oroszlánokat és sasokat vadászni nem könnyű. A sakálok nem vadászhatnak oroszlánokra" - tette hozzá.

A brit védelmi minisztérium elutasította a vádakat. "Nonszensz azt állítani, hogy bármely brit pilóta részeg lenne a repülőgép vezetése közben" - mondta egy szóvivő.

A decemberi katonai akcióban a szárazföldi egység egy tálib parancsnokot keresett, és amikor a nyomára bukkant, segítséget kért a brit hadsereg helikopteres egységeitől. A bevetésre Harry herceget vezényelték, és az általa irányított Apache helikopter Hellfire rakétákkal, valamint fedélzeti géppuskákkal semmisítette meg a keresett - a források által meg nem nevezett - tálib parancsnok harcálláspontját.

Harry szeptember óta teljesít afganisztáni szolgálatot. Bázisa a brit expedíciós kontingens Camp Bastion nevű helyi központi támaszpontja, ahol egy hajókonténerből átalakított kétszemélyes lakókörlet a szállása. A 28 éves herceg 2008-2009-ben már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légi irányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.