Sziklára futott egy olajfúró-platform Alaszkánál

Vágólapra másolva!
Leszakadt a vontatóhajóról és a parti sziklákra futott egy olajfúró-platform az alaszkai partvidéken hétfőn. A fedélzetén több mint félmillió liter üzemanyag van, de a tulajdonos Shell szerint kicsi az esélye, hogy ez a természetbe kerüljön.
Vágólapra másolva!

Zátonyra futott egy olajfúró platform az alaszkai partoknál kedden. A Shell olajtársaság tulajdonában lévő Kulluk nevű platform a Kodiak-szigetnél feneklett meg helyi idő szerint hétfő este, miután a viharos időjárásban leszakadt az őt vontató hajóról. A berendezés 18 fős személyzetét már szombaton evakuálták a rossz idő miatt - jelentette a Reuters hírügynökség.

Olajfolyásról egyelőre nem érkezett jelentés, bár a Kulluk, amelyet a téli időszakra szállítottak volna a Seattle-i kikötőbe, fedélzetén 155 ezer gallon (586 ezer liter) üzemanyag található. A platform mentését a viharos idő, a 100 kilométer per órás szél és az erős hullámzás is nehezíti. A Shell szerint kicsi a valószínűsége, hogy olajfolyás alakuljon ki, miután az 1983-ban épített platform üzemanyagtartályai védett helyen vannak.

A Kullukot a Shell Alaszka partvidékén indított új olajlelőhelyek feltárását célzó programjának részeként alkalmazzák. A program megvalósítása ellen számos helyi és környezetvédő szervezet tiltakozott, attól tartva, hogy ezzel a globális felmelegedés miatt amúgy is érzékenyen érintett térséget másik súlyos környezetkárosító kockázat fenyegeti.