Olaszok százai sérültek meg a szilveszteri petárdázásban

Vágólapra másolva!
Több mint 360 ember sérült meg Olaszországban a szilveszteri petárdáktól. Két ember életét is vesztette a pirotechnikai eszközöktől.
Vágólapra másolva!

Két férfi életét vesztette a dél-olaszországi Campaniában, és egész Olaszországban több mint 360 ember sérült meg petárdáktól.

A Nápoly közeli Casertában egy 52 éves étteremtulajdonost egy általa meggyújtott petárda ölt meg. Beneventóban pedig egy férfit az arcán találta el a kertjéből elindított szilveszteri rakéta.

A petárdák Campania tartományban okozták a legtöbb balesetet. Csak Nápolyban 82 ember sebesült meg, közöttük 12 gyerek, akiknek a kezében robbant fel, az esetek többségében feketepiacon beszerzett szerkezet.

Nápoly utcáin hétfőn egy petárdákat szállító jármű is a levegőbe repült, ekkor hárman sebesültek meg, közöttük egy közelben haladó busz vezetője. Rómában négyen szenvedtek súlyos kézsérülést, egy román bevándorlónak amputálni kellett egyik kézfejét.

A legkeresettebb petárda a "spread" elnevezésű volt. Ezt a hosszú lejáratú államkötvények hozamkülönbségéről keresztelték el. A Monti-kormány 2012-ben a spreadre hivatkozva vezette be megszorításait.

A hatóságok hiába igyekeztek szigorúan ellenőrizni és lefoglalni petárdákat, még szilveszter éjjelén is, nem sikerült csökkenteni a sebesültek számát. A szardíniai Cagliari polgármestere megoldásként zéró toleranciát hirdetett és betiltotta a petárdákat.