Veszélybe kerültek Obama titkosszolgálati reformjai

Vágólapra másolva!
Az elnöki tanácsadók terveivel szembefordulva a Nemzetbiztonsági Ügynökség ragaszkodik ahhoz, hogy közös irányítás alatt maradjon az NSA és a Pentagon kibernetikai parancsnoksága, így csorbulhatnak a Snowden-ügy hatására tervezett reformok.
Vágólapra másolva!

A két pozíció szétválasztását követelő felhívások ellenére egyszemélyi irányítás alatt marad a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Pnetagon kibernetikai parancsnoksága, közölte Caitlin Hayden, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. Ez váratlan fordulat annak tükrében, hogy a Fehár Ház korábban fontolóra vette, hogy a szervezet 61 éves fennállása során először polgári vezetőt nevez ki az NSA élére. Bararack Obama elnök a múlt héten még arról beszélt az MSNBC televíziónak, hogy meg akarja reformálni a titkosszolgálat tevékenységét, így szavatolva az amerikaiak magánszférájának sérthetetlenségét, és helyreállítva a Snowden-ügy után megrendült bizalmat.

Az elnök által felállított munkacsoport vasárnap terjeszti ajánlásait a Fehér Ház elé, amelyek között nem csak az adatgyűjtésre vonatkozó szabályok szigorítása és a lehallgatott hívások adatainak külső tárolása szerepel, hanem az a célkitűzés is, hogy polgári vezetője legyen a nemzetbiztonságnak. Ezeket az elképzeléseket Hayden nem kívánta kommentálni, a Nemzetbiztonsági Tanács terveiből azonban kiderül, hogy a márciusban nyugdíjba vonuló Keith Alexander tábornok helyett szintén ismét közös katonai vezetőt akar az NSA és a kibernetikai parancsnokság élére.