Uniós társulást ígért az ukrán miniszterelnök-helyettes

Vágólapra másolva!
Szerhij Arbuzov szerint Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást.
Vágólapra másolva!

Ukrajna hamarosan aláírja a társulási megállapodást az Európai Unióval - jelentette ki csütörtökön Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes, miután megbeszéléseket folytatott Stefan Füle szomszédságpolitikai biztossal. "Részünkről megvan a politikai akarat" - jelentette ki Arbuzov, kitérve viszont a konkrét válasz elől arra a kérdésre, hogy mikor írhatják alá a dokumentumot. Majd ha minden nyitott kérdést sikerül tisztázni - válaszolt az ukrán politikus.

Stefan Füle közölte: a több mint háromórás megbeszélésen megegyeztek abban, hogy útitervet készítenek a társulási egyezmény megvalósításához, valamint az EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy teljesítse az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételeket. Kétoldalú egyeztetést kezdenek, hogy azonosítsák a megvalósítással kapcsolatos minden problémát - közölte Füle, aki szerint az utóbbi napokban túlzott számokat lehetett hallani arról, hogy milyen költségekkel járna Ukrajna számára az egyezmény megvalósítása. Ezek a számok nem a tényeken alapulnak, alaptalanok - mondta Füle.

November közepe tüntetések zajlanak Ukrajnában, ahol a kormány előbb lemondta a társulási szerződést az Európai Unióval, majd durván lépett fel az emiatt utcán tiltakozókkal szemben. Az eseményeket itt olvashat bővebben.