Újra robbantottak Volgográdban

Vágólapra másolva!
Legalább 14 ember meghalt, amikor felrobbant egy trolibusz a dél-oroszországi Volgográdban. Feltehetően pokolgépes merénylet történt. Ez 24 órán időn belül a második ilyen eset, vasárnap a volgográdi pályaudvaron robbantottak. A városban leállt a tömegközlekedés, pánikhangulat uralkodik.
Vágólapra másolva!

Újabb robbanás történt Volgográdban hétfő reggel, ezúttal egy trolibuszon. Legalább tizennégyen meghaltak, és 41-en megsebesültek. Sok sérült állapota kritikus, a halálos áldozatok száma még nőhet.

A robbanás körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a jelek azonban a hatóságok szerint terrorista támadásra utalnak. A helyszínelők szerint a detonációt szinte bizonyosan egy, a trolibusz belsejében elhelyezett robbanószerkezet okozta a város Dzserzinszkij negyedében egy piac közelében. Az eddigi vizsgálatok szerint öngyilkos merénylő volt az elkövető. A férfi négy kilogramm trotilénak megfelelő erejű robbanószerkezetet hozott működésbe.

Az RT.com orosz hírportál szerint a tömegközlekedés egész Volgográdban leállt, a városban pánik uralkodik. Nagyon sok rendőr van a város utcáin, az utcán közlekedőket ellenőrzik, illetve az esetleges gyanús csomagokra figyelnek - jelentette az ITAR-TASS hírügynökség. A támadás miatt Moszkvában is izgatottak, ott a Vörös téren okozott izgalmat egy elhagyott csomag, amiről utóbb kiderült, hogy egy zavart nő hagyta el.

Így nézett ki a trolibusz a robbanás után Forrás: AFP/RIA Novosti/Alexey Ulianov

A robbanás akkor történt, amikor a trolibusz a város egyik forgalmas piacánál haladt el. Akkora volt a detonáció, hogy a troli gyakorlatilag kettészakadt. Szemtanúk szerint a járműn sok diák utazott, és egy egyéves gyerek is lehet az áldozatok között.

A robbanás ereje több közeli épületet is megrongált. A Volgogradszkij Pravda helyi lap szerint például kitörtek a tragédia helyszínével szemben álló ház ablakai, a mentősök ott is kerestek sérülteket, áldozatokat. A lapnak egy helyi lakos azt mondta, a helyszínre először a közeli laktanya katonái érkeztek, akik gyorsan elkezdték kihúzni a roncsok közül az áldozatokat a hóra, amely piros lett a vértől.

Vasárnap tizenheten haltak meg Volgográdban, miután egy öngyilkos merénylő robbantott a dél-oroszországi város pályaudvarán. Sajtóértesülések szerint az elkövető valószínűleg az októberben egy volgográdi buszt felrobbantó nő egyik közeli ismerőse volt. Azt is feltételezik, hogy a hétfői merénylet is összefügg az előző kettővel. Felvételek a hétfői robbantás helyszínéről:

Az Interfax hírügynökség azt közölte, hogy a vasárnapi és a hétfői merényletekben eddig összesen 32 ember vesztette életét, a sebesültek száma pedig 72. Hétfőre azonosították a pályaudvari merényletben elhunytakat. A robbanásban 14-en a helyszínen vesztették életüket, majd három sérült meghalt a kórházban. A vásárnapi merényletnek 12 férfi és 5 nő az áldozata.

A volgográdi önkormányzat a pályaudvaron elhunytak hozzátartozóihoz hasonlóan a trolibuszos támadás áldozatainak rokonainak is egymillió rubeles, vagyis 6,6 millió forintnak megfelelő segélyt utal ki. A sérültek állapotuktól függően 200-400 ezer rubeles (1,3-2,6 millió forint) támogatást kapnak.