Szabadlábra helyeztek egy volt auschwitzi őrt

Vágólapra másolva!
Egészségügyi állapota miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, akit auschwitzi szerepvállalása miatt akarnak felelősségre vonni Németországban. A 93 éves egykori őr kezdődő demenciája miatt lehet, hogy le kell fújni a pert.
Vágólapra másolva!

Egészségi állapotának romlása miatt szabadlábra helyezték Hans Lipschist, az auschwitz-birkenaui haláltábori egykori őrét, aki a vád szerint bűnsegéd több mint tízezer fogoly meggyilkolásában - közölte pénteken a 93 éves férfi ügyében eljáró ellwangeni tartományi bíróság. Lipschis kezdődő demenciája miatt kétséges, hogy egyáltalán elkezdődik perének tárgyalása.

Az orvosi szakvélemény szerint erősen romlik a férfi rövid távú emlékezete, összpontosító és tájékozódási képessége, így nem biztos, hogy alkalmas arra, hogy végig csináljon egy, a sorsát döntően meghatározó, összetett és hosszú tárgyalást. A bíróság egyelőre a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetéséről döntött, arról később határoznak, hogy elkezdik-e a tárgyalást.

Hans Lipschist áprilisban fogták el. A stuttgarti ügyészség szerint a náci párt fegyveres alakulata, az SS tagjaként 1941-től 1943-ig őrszolgálatot teljesített Auschwitz-Birkenauban, és ezzel hozzájárult a megsemmisítő tábor üzemeltetéséhez. A litván származású férfi azt állítja, hogy szakács volt a táborban, és csak hallomásból tudott a gázkamrákról és a krematóriumról.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóságnak (ZSt) már harminc éve vannak információi Hans Lipschisről. Tudták, hogy a hatvanas években az Egyesült Államokban telepedett le, és amikor kiderült, hogy náci volt, megfosztották amerikai állampolgárságtól és kiutasították. Lipschis Nyugat-Németországba költözött, de a ZSt nem kezdeményezett eljárást ellene, mert úgy látta, nincs esély az elítélésére.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltásra vezetett a német igazságszolgáltatásban. A ZSt valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett, és időközben 30 ember ügyét vádemelési javaslattal átadta az illetékes ügyészségeknek.