Pokolgépes merényletet követtek el egy rendőrség ellen Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Merényletet követtek egy egy egyiptomi város rendőrsége ellen, legalább 14-en meghaltak. A kormány a Muszlim Testvériséget okolja, ők viszont szintén elítélték a történteket.
Vágólapra másolva!

Robbantásos merényletet követtek el keddre virradó éjjel az észak-egyiptomi el-Manszúra város rendőrkapitánysága ellen, a terrortámadásban kórházi források szerint legkevesebb 14-en haltak meg és mintegy kétszázan megsebesültek. A Muzulmán Testvériség elítélte az akciót.

Az állami MENA hírügynökség jelentése szerint a hajnali 1 óra 10 perckor bekövetkezett robbanás miatt leomlott a Dakahlíja tartományi biztonsági erők ötemeletes székháza. Az áldozatok többsége rendőr volt, akikre ráomlott az épület. A Kairótól mintegy 120 kilométerre északra fekvő város rendőrségi épületénél médiajelentések szerint egy fél tonnányi robbanóanyagot tartalmazó, autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. A hatalmas detonáció következtében részben leomlott a város közelben álló színháza, egy banképület és további néhány lakóház. A törmelék több tucat autót temetett be. A romok alatt további áldozatok lehetnek.

A helyszínen nagy erőkkel folyik a mentés, a városban szükségállapotot hirdettek ki és véradásra hívták fel a lakosságot.

Az el-Manszúrában elkövetett hajnali merénylet után nem sokkal Hádzim el-Beblávi miniszterelnök terrorszervezetnek nevezte a Muzulmán Testvériséget. Hani Szalah kormányszóvivő kifejtette, hogy a miniszterelnök a legrövidebb időn belül meg akarja vitatni kabinetjével azokat a jogi eszközöket, amelyek révén a Testvériséget "a törvényekkel összhangban" terrorista szervezetté lehet nyilvánítani.

A Muzulmán Testvériség azonban egy közleményben elítélte a merényletet, amely szerintük Egyiptom népének egysége elleni közvetlen támadás. A szervezet azt követeli, hogy vizsgálják ki a történteket, és állítsák bíróság elé a felelősöket.