Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Öt szíriai helyen bukkant vegyi támadások jeleire az ENSZ

Vágólapra másolva!
Főleg szaringázt használtak a szíriai vegyi támadásoknál az ENSZ ellenőrei - derül ki a világszervezet szakértőinek végleges jelentéséből. A dokumentumot csütörtökön adták át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. Az nincs benne, szerintük ki volt az elkövető.
Vágólapra másolva!

Megerősítette a szíriai vegyi fegyverek bevetéséről szóló végleges ENSZ-jelentés azt, hogy az arab országban zajló belháború során valószínűleg több alkalommal használtak ilyen eszközöket.

A világszervezet székhelyén csütörtökön ismertetett dokumentum szerint a hét vizsgált támadás közül ötnek a helyszínén észlelhetők voltak a vegyi fegyverek alkalmazásának következményei, ebből négy esetben a szarin ideggázé.

Az öt helyszín a Damaszkuszhoz tartozó Gúta, a fővároshoz szintén közeli Asrafiát Szahnaja és Dzsóbar, az Aleppó melletti Hán-el-Aszal és az északnyugati Szarakeb. Az elsőként említett két körzetben augusztusban, a többi esetében márciusban vagy áprilisban végrehajtott támadásról van szó.

A jelentés arról nem szült, hogy melyik fél vetett be vegyi fegyvert, de megállapították, hogy az áldozatok között kormánykatonák és civilek is voltak. A kormány és a fegyveres ellenzék egymást vádolta a gáztámadásokkal.

Az egyik legjelentősebb szarintámadás bizonyítékait az augusztus 21-én Damaszkuszban, a lázadók ellenőrizte egyik negyedben, Gútában végrehajtott csapás helyszínén találták meg. A kormányerőknek tulajdonított támadásnak több száz halálos áldozata volt. A szakértők helyszíni mintákra, orvosi jelentésekre, vérvizsgálati eredményekre, a helyszínen tartózkodók vallomásaira alapozták véleményüket.

A végleges jelentést a szakértői csoport vezetője, Aake Sellström adta át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak. A dokumentumot a világszervezet közgyűlése és Biztonsági Tanácsa is megvitatja hamarosan.

Már a szeptemberi előzetes jelentés elvezetett egy megállapodáshoz, amelynek keretében nemzetközi segítséggel megsemmisítik a szíriai vegyi fegyvereket, és eltávolítják az országból az ilyenek készítéséhez szükséges alapanyagokat is.

A két és fél éve zajló szíriai belháborúnak már több mint százezer halálos áldozata van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről