Obama kezet nyújtott Raúl Castro kubai elnöknek

Vágólapra másolva!
Legutóbb állítólag Bill Clinton elnök tett hasonlót, de előtte hosszú évtizedekig az amerikai elnökök nem fogtak kezet az ellenséges Kuba elnökével. Kedden, Nelson Mandela ünnepségén azonban Obama és Raúl Castro kezet fogott egymással, és pár szót is váltottak.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök kezet fogott Johannesburgban, Nelson Mandela ünneplésén. Kézfogásuk találgatásokat indított el a nemzetközi médiában a két ország normális kapcsolatainak esetleges helyreállításáról.

Obama és Raúl Castro kézfogása Mandela ünneplésén egy TV-s felvételen Forrás: AFP

A mosollyal kísért kézfogás csak pár másodpercig tartott, amikor Obama a szónoki emelvény felé haladva egymás után több politikust is üdvözölt. Pár szót is váltottak, de ezek egyelőre nem kerültek a nyilvánosságra. Egy havannai hivatalos internetes fórumon azonban rögtön "történelminek", "hihetetlennek", "reménykeltőnek" nevezték a gesztust a hozzászólók.

Némi bizonytalanság övezi, hogy a kubai forradalom győzelme óta volt-e hasonló eset. Egyes jelentések szerint kezet rázott egymással Bill Clinton amerikai és Fidel Castro kubai elnök is 2000-ben egy New York-i rendezvényen, más források szerint csak üdvözölték egymást, de kezet nem fogtak. Az amerikai vezetők nemzetközi találkozókon sétálva gyakran nagy kitérőket tettek, hogy elkerüljék a kubai politikusokat.

A gesztus lehet, hogy tetszett volna Nelson Mandelának, akitől kedden búcsúztak, mivel ő kitartott régi barátai mellett, akik támogatták az apartheid elleni küzdelmében még akkor is, amikor a Nyugat megpróbálta rávenni őt a kapcsolataik megszakítására. "A Nyugat ellenségei nem az én ellenségeim... nem fogadok el tanácsokat, hogy ki legyen a barátom" - jelentette ki 1996-ban, amikor látogatásra hívta meg Fidel Castrót és Moammer Kadhafi líbiai vezetőt.

Obama november elején Miamiban, egy adománygyűjtő gyűlésen kijelentette, hogy "változásokat kezdünk látni a szigeten".

"Kreatívnak kell lennünk... Emlékezzenek, hogy amikor (Fidel) Castro hatalomra került, én éppen hogy csak megszülettem. Nem tűnik ésszerűnek az az elképzelés, hogy az a politika, amelyet 1961-ben elhatároztunk, hatékony ma is, az internet és a Google korában" - mondta az esetleges új megközelítést előkészítve.