Kilenc plusz egy leszármazott, aki aprópénzre váltja Mandela nevét

Mandela rokonai, Nelson Mandela unokái gyűrűjében, 90. születésnapján, Qunu, Dél-Afrika 2008. július.
Vágólapra másolva!
Vasárnap temetik a múlt héten elhunyt Nelson Mandelát. A demokratikus Dél-Afrika megteremtőjének szellemi öröksége vitathatatlanul hatalmas, és ugyan anyagi javakat is hagyott hátra leszármazottjainak, van, akinek ez nem elég. Kilenc Mandela-sarj, akik üzletet csinálnak nevükből, plusz egy kakukktojás.
Vágólapra másolva!

Nelson Mandela szellemi öröksége rendkívüli. Nemcsak a faji elnyomás elleni harc szimbóluma, hanem egy egész nemzet apja. Sokak számára ő volt a garancia Dél-Afrika problémáinak legyőzésére, halála után rázós korszakról tartanak. Kézzel fogható anyagi öröksége ezzel szemben szerényebb – volt egy háza Johannesburg egyik elegáns negyedében, illetve egy szerény családi háza a szülőfalujában, valamint könyveinek a jogdíjai –, de azért bőven futja összesen 35 gyereke, unokája és dédunokája neveltetésére, és a nevében is komoly lehetőségek rejlenek.

A Mandela név, illetve a hozzá köthető egyéb márkanevek szinte felbecsülhetetlen értéket jelentenek. A Mandela globális brandet egyes márkanevekkel foglalkozó szakemberek egyenesen a Coca-Coláéhoz mérik. Dél-Afrikában azonban a Reuters beszámolója szerint senki nem meri még csak megbecsülni sem, mekkora hasznot hozhat évente a legendás név.

"Nelson Mandela brandjének szépsége, hogy vele együtt volt élő, pontosan úgy, ahogy ő maga képviselte. Viselkedése volt maga a brand. Anyagi kiaknázása azt a veszélyt hordozza magában, hogy az anyagi haszon tudatlansága gyengíti vagy elpusztítja azt a jót, amit ez a brand magában képvisel" – idézte a hírügynökség Jeremy Sampsont, a márkanevekkel foglalkozó Interbrand tanácsadó cég vezetőjét.

Mandela vagy két tucat alapítványt és alapot hozott létre, amelyek minden gyereke, unokája és dédunokája számára igyekeznek biztosítani az oktatási, nevelési költségeket – számla ellenében. Többeknek azonban ez nem elég. Volt, hogy egyes családtagok 1,2 millió dolláros készpénztámogatást kértek számla nélkül, és vannak olyanok, akik a névben rejlő anyagi értéket igyekeznek aprópénzre váltani, nem törődve azzal, mennyire gyengítik ezzel a legendás politikus nevének erejét.

Íme kilenc Mandela-örökös, aki a névből gazdagodna, bónuszként pedig egy, aki egészen más módon gyengítette a Mandela brandet.

Makaziwe Mandela és Zenani Mandela-Dlamini – a törtetők

Zenani Mandela-Dlamini Forrás: Norberto Duarte

Kik ők?
Mandela első, illetve második házasságából származó lányai. Makaziwe az egyetlen, aki még él Mandela első házasságából született gyerekei közül, a dél-afrikai Industrial Development Group vezetője, Zenani pedig diplomata, jelenleg Dél-Afrika Argentínába delegált nagykövete.

Mi velük a baj?
Hatalomátvételi kísérlet a Mandela-vagyont kezelő vezető alapnál, a Mandela Trustnél. A két lány 2005 óta próbálja átvenni az alap irányítását, azt már elérték, hogy ők is benne legyenek a vezetőségben, úgy, hogy idős apjuknak eleinte nem is volt erről tudomása. Amikor végül Mandela megtudta, nagyon felháborodott. "Atyaég" – fakadt ki állítólag. A két lány szeretné emellett kipenderíteni Mandela régi barátait – például George Bizos ügyvédet, aki annak idején elérte, hogy Mandelát ne ítélje halálra az apartheid bírósága – azokból a cégekből, amelyek Mandela kézjegyét, illetve a hozzá kapcsolódó brandeket hivatottak kereskedelmi célokra (ruhák, emléktárgyak, iparművészeti termékek stb.) értékesíteni.

Tukwini Mandela – a fair trade borbróker

Makaziwe Mandela (balra) és Tukwini Mandela (jobbra) Forrás: AFP/Jennifer Bruce

Ki ő?
Mandela unokája, Makaziwe lánya.

Mi a baj vele?
Alkoholban úsztatja apja nevét. Édesanyjával, Makaziwével közösen House of Mandela márkanéven néven kezdett bort forgalmazni 2010-ben. Mandela egy alkalommal azt mondta, nem szeretné, hogy a nevét alkohollal vagy dohánytermékekkel kössék össze, de ez nem zavarta őket. Persze azért valamilyen módon igyekeznek hűek maradni a név jelentette eszmékhez: boraikat fair trade formában forgalmazzák.

Zaziwe Dlamini-Manaway és Swati Dlamini – a tévésztárok

Swati (balra) és Zaziwe (jobbra) Mandela Forrás: AFP/Stephane de Sakutin

Kik ők?
Mandela unokái, második házasságából született lányának, Zenaninak és Thumbumuzi Dlamini szvázi hercegnek a gyerekei.

Mi velük a baj?
Tévéshow-val igyekeznek aprópénzre váltani felmenőjük nevét. Nagyanyjukkal, Mandela második feleségével, Winnie Madikizela-Mandelával közösen indítottak valóságshow-t idén februárban az amerikai NBC tulajdonában lévő COZI TV-n Being Mandela (kb. Mandelának lenni) címmel. A műsorban az inkább balhés nagyanyjukhoz húzó, az USA-ban felnőtt Mandela sarjak mindennapjaiba lehet bepillantani.

Zinhle Dlamini, Zamaswazi Dlamini, Zozuko Dlamini, Zazive Dlamini – a ruhakereskedők

Long Walk To Freedom pólók Forrás: Long Walk to Freedom

Kik ők?
Mandela unokái, második házasságából született lányának, Zenaninak és Thumbumuzi Dlamini szvázi hercegnek a gyerekei.

Mi velük a baj?
Ruhamárkával aknázzák ki a nagyapai örökséget. Long Walk to Freedom név alatt árulnak sapkákat, pulóvereket, hosszú ujjú pólókat stb. A márkanév Mandela népszerű önéletrajzi könyvének címe. "Az L.W.T.F ruházat a következő generációhoz szól, megerősíti azt a szerepet, amelyet Madiba játszott Dél-Afrikában, és pozitív, megerősítő módon ösztökéli az újabb generációt arra, hogy jót tegyen" – írják honlapjukon. "Legyen minden nap Mandela-nap" – így a szlogenjük.

Mandla Mandela – a kakukktojás

Mandla Mandela a nagyapja, Nelson Mandela gyászmiséjén Forrás: AFP/Stephane de Sakutin

Ki ő?
Zwelivelile „Mandla” Mandela Nelson Mandela második fiának, a 2005-ben AIDS-ben elhunyt Makgatho Mandelának a fia. Parlamenti képviselő, illetve a Mvezo törzsi tanács feje nagyapja szülőfalujának (amely vasárnaptól végső nyughelye is) környékén, ahol hagyományosan Mandela családja adta a főnököt.

Mi vele a baj?
Mandla kilóg a Mandela nevéből üzletet csinálók sorából. Ő azzal vívta ki rokonai dühét, hogy 2011-ben kihantoltatta Mandela korábban elhunyt három gyermekének (saját apjának, Makgathónak, Mandela első lányának, az 1948-ban pár hónaposan elhunyt első Makaziwének, illetve Mandela 1969-ben autóbalesetben elhunyt első fiának, Madiba Thembekilének) a földi maradványait, és elvitte a szülőfaluból, Qunuból. A maradványokat a vagy 25 kilométerre fekvő Mvezóban temette újra anélkül, hogy megbeszélte volna a családdal. Tizenhat rokon az idén nyáron feljelentette őt. A bíróság végül arra kötelezte Mandlát, hogy vitesse vissza a maradványokat.