Négy év börtön a szivárgó mellimplantátumokért

Vágólapra másolva!
Darabonként 10 eurót keresett a francia gyártó a 400 000 silány implantátumon, negyedük kiszakadt, szivárogni kezdett. A cég négy vezetője kapott börtönbüntetést, de fellebeznek.
Vágólapra másolva!

Négy év börtön, 75 ezer eurós bírság és eltiltás egy életre minden egészségügyi tevékenységtől - erre ítélte a marseille-i bíróság a 74 éves Jean-Claude Mas-t, annak a francia cégnek a vezetőjét, amelyik rossz minőségű szilikonnal töltött mellimplantátumok százezreit terjesztette a világon. A cég három másik vezetőjét rövidebb börtönre ítélték.

A bíróság szerint tudatosan csaltak, amikor ipari szilikont használtak. Több mint 400 000 silány implantátumot értékesítettek a világon, ezek negyede kihasadt, szivárogni kezdett. Elég jó üzlet volt, 10 eurót spóroltak vele darabonként. Bár felmerült, hogy az implantátumok rákkeltők és egyéb egészségügyi kockázatuk is van, ezt egyelőre nem tudta bizonyítani senki, igaz, komplikációkat évek múlva is okozhatnak.

Mas tagadja a csalást, fellebbezett az ítélet ellen, szabadlábon védekezhet, ami felbosszantotta a tárgyalásra érkező tüntető nőket. “Azt hittem, hogy Mas-t ma elviszik innen egy kocsival és soha többé nem látjuk” - mondta egyikük az Independentnek.

Az ügy francia bírósági rekord, 7113 felperes volt 71 országból.