Mozgósították a nemzeti gárdát Ukrajnában

Tüntetők az ukrán kormány épülete előtt Kijevben, a tüntetők Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakoznak és követelik a kormány lemondását
Vágólapra másolva!
Az ukrán nemzeti gárda ezer katonáját vezényelték Kijevbe. A katonák feladata lesz megóvni az EU-párti tüntetőktől a kormányzati épületeket. Ukrajnában napok óta százezrek tiltakoznak, amiért az elnök nem írta alá az európai uniós csatlakozási tárgyalásokra vonatkozó megállapodást.
Vágólapra másolva!

A rendőrség helyett a nemzeti gárda veszi át a kormányzati épületek védelmét az ukrán fővárosban. Ezer katonát vezényelnek a fővárosba, a belügyminisztérium szerint a feladatuk a kijevi közrend biztosítása.

Az egyik ellenzéki vezető arról beszélt, hogy a belügyminisztérium Ukrajna minden részéről vezényel a fővárosba különleges egységeket, illetve 20 busznyi huligánt is hoztak a Kijevbe.

A tüntetők, akik Viktor Janukovics elnök távozását követelik, vasárnap megszállták a kijevi városházát és a szakszervezetek székházát is. A tiltakozók dühét az váltotta ki, hogy az elnök az aláírás előtt megszakította az Ukrajna európai uniós társulásáról szóló tárgyalásokat.

Tüntetők az ukrán kormány épülete előtt Kijevben Forrás: MTI/AP/Ivan Szekretarev

A Kyiv Post angol nyelvű ukrán lap szerint az üres kormányépületnél 3000 tüntető tartózkodik, táncolnak, és jól érzik magukat. Több ezren vannak a Függetlenség téren is, ahol sátrak ezreit verték fel. A teret hevenyészett barikádokkal zárták el. A téren álló Lenin-szobor még áll, jóllehet előző nap a tüntetők megpróbálták ledönteni.

A tüntetésekhez vidéken is csatlakoztak, a nyugat-ukrajnai Lvivben általános sztrájkot hirdettek, csak az iskolák, óvodák és kórházak működnek.

Kijevben vasárnap sokszázezren tüntettek az elnök ellen, és sok ezren hétfőn sem tágítottak. A kilenc éve nem tapasztalt méretű tüntetéseket az váltotta ki, hogy az ukrán elnök nem írta alá az Ukrajna uniós társulásáról szóló szerződést. A tüntetők oroszbérencnek tartják Janukovicsot, aki azzal érvel, hogy Ukrajna nem engedheti meg magának, hogy kockáztassa az Oroszországgal folytatott kereskedelmet. Moszkva kereskedelmi korlátozásokkal és más szankciókkal fenyegeti az EU-hoz közeledő Kijevet.

Forrás: MTI/AP/Ivan Szekretarev

Tüntetők Ungváron

Hétfő reggel a kárpátaljai Ungváron is több ezer fős tüntetés kezdődött. a tüntetők az európai integráció folytatását és az elnök távozását követelték. A fiatal tiltakozók Ungvár központjában gyülekeztek, majd élő lánccal blokád alá vették a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal és megyei tanács épületét.

A 2-3 ezer tüntető azt is követelte, hogy a megye vezetői jelenjenek meg a tömeg előtt, és jelentsék be, hogy a tiltakozók oldalára állnak. A kérésnek Ivan Baloga, a megyei tanács elnöke, az ellenzéki Egységes Centrum (JC) tagja tett eleget, aki bejelentette, hogy az általa vezetett testület elítéli az ukrán elnök lépéseit és támogatásáról biztosította a hatalomváltást követelő megmozdulásokat, valamint a kijevi tüntetőket.

Olekszandr Ledida, a megye első embere, a kormányzó Régiók Pártja (PR) kárpátaljai megyei szervezetének elnöke nem jelent meg. Egyes ungvári hírportálokon olyan hír jelent meg, hogy Ledida egyik helyettesét, Ivan Kacsurt nevezték ki Kárpátalja megye ügyvivő kormányzójává.

Ungváron hétfőn tanítási szünetet rendeltek el a város egyetemein és főiskoláin, ezért nagyon sok diák vesz részt a tiltakozó megmozdulásokon. A tüntetésen bejelentették, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem más felsőoktatási intézményekkel együtt egy hétig szünetelteti az oktatást. A megmozdulás szervezői azt is közölték, hogy azokat a hallgatókat, akik már korábban is tüntettek, nem vonják felelősségre. A tiltakozók szolidaritásukról biztosították a kijevi tiltakozások részvevőit, a tüntetések sérültjeit. Bejelentették, hogy a demonstráció mindaddig fog tartani, amíg a Janukovics és rendszere hatalmon van.

Kárpátalja több városában tüntetnek Ukrajna elnöke és kormánya ellen. Tiltakozó megmozdulások vannak Huszton, Nagyszőlősön és Rahón is.