Melegházasságban él? Attól még elvehet egy nőt is

Vágólapra másolva!
Egy amerikai állam jutott erre a hivatalos álláspontra egy konkrét ügy nyomán.
Vágólapra másolva!

Egy másik amerikai államban melegházasságot kötött férfi nyugodtan elvehet feleségül Észak-Dakota államban egy nőt, ezzel nem szegi meg a helyi szabályokat, közölte az ottani államügyész. Minderről a Reuters hírügynökség nyomán a Huffington Post számolt be. Az állásfoglalás egy konkrét ügy miatt született meg: egy férfi megkérdezte a helyi hivatalt, hogy elvehet-e helyben egy nőt, ha egy másik államban már összeházasodott egy férfival. A férfi nem tudott volna elválni a férjétől sem Észak-Dakotában, sem pedig ott, ahol élnek, mert egyik érintett államban sem engedélyezett a melegházasság, így a válás is nem létező fogalom.

Az ügyész végül úgy döntött, hogy ha helyben nem engedélyezett a melegházasság, mert az állam nem ismeri azt el, akkor a férfi tulajdonképpen nem is házas, még a hivatalos iratokon is beikszelheti a "nőtlen" négyzetet, vagyis összeházasodhat egy nővel. Arra azonban a hivatal nem adott választ, hogy egy másik államban, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, letartóztathatják-e majd a férfit bigámiáért.

Szakértők szerint ugyanakkor ez bonyolult társadalombiztosítási, adóügyi és a halálesetek esetén járó segélyekkel kapcsolatos problémákhoz, sőt, még bigámia miatti letartóztatásokhoz is vezethet. Az ilyen ügyek abban a 16 amerikai államban jöhetnek elő, melyekben legális az egyneműek házassága.