Kivégezték Kim Dzsong Un nagybátyját

Vágólapra másolva!
Kivégezték Észak-Koreában a korábban rendkívül nagy befolyással rendelkező Csang Szung Taeket, Kim Dzsong-Un nagybátyját. Csangot a múlt héten vezették el egy pártgyűlésről, korrupcióval és árulással vádolták.
Vágólapra másolva!

Elítélték, majd kivégezték Észak-Koreában a múlt héten minden pozíciójából leváltott Csang Szung Taeket, aki Kim Dzsong-Un nagybátyjaként éveken át fontos szerepet töltött be az állam irányításában. Az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA jelentése szerint Csangot közvetlenül azután végezték ki, hogy egy katonai bíróság elítélte árulás miatt.

Csangot államellenes bűncselekményekkel, korrupcióval és „romlott” viselkedéssel vádolták. Utóbbi alatt többek között azt értették, hogy Csangot állítólag gyakran látták nőkkel szórakozni és drogokat használni. Csangot december elején mentették fel minden tisztségéből és katonai rendfokozatától is megfosztották. Egy párttanácskozáson jöttek el a katonák, akik kivezették a teremből, az erről készült képeket az állami televízióban is bemutatták.

Dzsang Szong Teket erőszakkal kivezetik a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának rendkívüli üléséről Forrás: MTI/EPA/Yonhap/KCTV

Csang a Koreai Dolgozók Pártjában a 70-es évektől lépkedett felfelé a ranglétrán, 1992-ben beválasztották a Központi Bizottságba. 2004-ben – már a diktátori család tagjaként – eltűnt a nyilvánosság elől. Akkoriban a dél-koreai hírszerzés arról számolt be, hogy házi őrizetbe helyezték, mások szerint viszont átnevelésre küldték. Két évvel később újra reflektorfénybe került, úgy tartották, nagy befolyása van Kim Dzsong Unra. Csangról bővebben itt olvashat.