Két miniszter fia is rács mögé került Törökországban

Vágólapra másolva!
Rég nem látott korrupciós botrány bontakozik ki Törökországban. A héten a rendőrség érinthetetlennek hitt embereken ütött rajta, szombaton két miniszter fiát is előzetes letartóztatásba helyezték.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek Törökországban szombaton kora reggel Muammer Güler belügy- és Zafer Caglayan gazdasági miniszter fia ellen, és mindkettejüket előzetes letartóztatásba helyezték a miniszterelnökre is árnyékot vető korrupciós botránnyal összefüggésben.

Ugyancsak vádat emeltek egy nagy állami bank, a Halk Bankasi vezérigazgatója és még több ember ellen aktív korrupció, csalás, sikkasztás és illegális aranykereskedelem miatt - közölte az NTV és a CNN-Türk hírtelevízió. Az utóbbi vétséggel egy iráni-azeri üzletembert is megvádoltak, Reza Zerrabot, aki a gyanú szerint a nemzetközi embargó alatti Iránba irányuló nagyszabású illegális aranycsempészet középpontjában állt. Ő is előzetes letartóztatásba került.

Erdogan Bayraktar környezetvédelmi és várostervezési miniszter kedden - mintegy nyolcvan emberrel együtt - szintén őrizetbe vett fia ugyanakkor szabadon távozhatott szombatra virradó éjjel, többórás ügyészi és bírói kihallgatás után. Ez az első eset, hogy ilyen méretű botrány érinti Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök közvetlen környezetét. Erdogan 2002 óta irányítja az országot egy iszlám-konzervatív kormány élén.

A hatalom, amelyet súlyosan érint a botrány négy hónappal a helyhatósági választások előtt, folytatta pénteken a tisztogatási kampányt a rendőrség soraiban, 17 további magas rangú tisztet menesztve. A kedd óta elbocsátott mintegy ötven tisztnek a "hatalommal való visszaélést" vetette szemére a kormányfő, arra hivatkozva, hogy nem tájékoztatták a politikai hatóságokat az ellenük folyó vizsgálatról. Erdogan szerint ez az "állam az államban" típusú viselkedés áll az ő besározására irányuló "piszkos művelet" mögött.