Kagylók miatt ölette meg nagybátyját Kim Dzsong Un

Vágólapra másolva!
Csang Szung Taek túl nagy gazdasági hatalomra tett szert, és először 150 fegyverest is elzavartak csapatai, mert nem akarták Kim Dzsong Unnak adni a jól jövedelmező halászati jogokat. A fegyveres konfliktus után még nagyobb sereget küldött Kim, amelyet már nem tudtak visszaverni Csang harcosai.
Vágólapra másolva!

Az erőforrások fölötti küzdelemre vezethető vissza, hogy Kim Dzsong Un kivégeztette nagybátyját, Csang Szung Taeket – írja a New York Times dél-koreai és amerikai forrásokra hivatkozva. A harc azért zajlott, hogy melyik befolyásos vezető holdudvara szerezze meg a legnagyobb profitot hozó exportcikkek fölötti befolyást. Ezek pedig a szén, a kagyló és a rák.

Eddig egyszerű hatalmi harcnak tűnt Kim és Csang rivalizálása, de a dél-koreai titkosügynökség szerint Csang nem akarta megdönteni unokaöccse hatalmát. Csang és holdudvara egyszerűen magára haragította az észak-koreai elit egy részét, mivel az ő befolyásuk alá kerültek a legjövedelmezőbb kereskedelmi cikkek.

Csang csoportja először a szénkereskedelemre tette rá a kezét, a halászatot pedig korábban a hadsereg ellenőrizte, ebből etették a hadsereget, illetve a vezetőknek is jutott ebből pénz. Amikor viszont Kim Dzsong Un vette át a hatalmat két éve, a halászati és kereskedelmi jogok egy részét elvette a hadseregtől, és a kabinetjére ruházta át ezeket. Csang az egyik legfőbb támogatója volt ennek a lépésnek, majd szép lassan kisajátította ezeket magának.

Csang Szong Taeket erőszakkal kivezetik a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának rendkívüli üléséről, Phenjanban. Forrás: MTI/EPA/Yonhap/KCTV

A gazdasági elit féltékenysége mellett a hadsereg is elégedetlenkedhetett, Kim Dzsong Un állítólag a saját szemével győződhetett meg arról, hogy egyre kevesebb hal jut a katonáknak, rosszul tápláltnak tűntek, amikor találkozott néhányukkal. Ezt követően döntött arról, hogy Csangnak vissza kell adnia az üzletet, és 150 katonát küldött az egyik halászfarmhoz.

Csang fegyveresei azonban ellenszegültek, a fegyveres konfliktusnak halottjai is voltak, a gyengén kiképzett haderőt könnyedén verték meg Csangék. Ekkor dönthetett véglegesen arról Kim Dzsong Un, hogy megszabadul a nagybátyjától, akitől korábban is tartott. Egyrészt azért, mert befolyást szerezhet a hadsereg irányításában, másrészt az egyre csökkenő családi bevételeket is féltette tőle.

Kim emiatt egy nagyobb sereget küldött nagybátyja ellen, és ezúttal sikert is arattak. Csang két hadvezérét kivégezték, azonban nem egyszerű puskákkal, hanem légvédelmi rakétákkal lőtték szét őket. Pár nappal később Csangot is megölték.