John McCain Ukrajnába utazik

Vágólapra másolva!
A korábbi republikánus elnökjelölt ukrán kormányzati és ellenzéki vezetőkkel találkozik.
Vágólapra másolva!

Kijevbe utazik két amerikai szenátor vasárnap, az újabb ukrajnai tömegtüntetések tervezett napján - jelentette be a két politikus hivatala Washingtonban. A republikánus John McCain, aki korábban elnökjelölt is volt, valamint Chris Murphy, a szenátus európai ügyekkel foglalkozó albizottságának demokrata vezetője ukrán kormányilletékesekkel, ellenzéki vezetőkkel és a civil társadalom képviselőivel is találkozni akar.

A két vezető amerikai párt egyformán elítélte a kijevi tüntetők elleni kemény hatósági fellépést. Szenátorok egy csoportja pénteken határozati javaslatot mutatott be, amely szerint az Egyesült Államok szankciókkal sújthatja Ukrajnát, ha a békés tüntetők ellen ismét erőt alkalmaznak az országban. A javaslat arra is felszólít, hogy a belpolitikai válságot békés és demokratikus úton oldják meg, és tegyék lehetővé, hogy Ukrajna aktív tagja legyen az európai közösségnek.

Az ukrán ellenzék vasárnapra ismét tömegtüntetést hirdetett Kijevbe. A kormánypárt ugyanekkorra ellentüntetéseket szervez.