Mégis természetes halált halt Arafat

Vágólapra másolva!
Természetes halált halt Jasszer Arafat – állapították meg francia kutatók. A 2004-ben elhunyt palesztin vezető holttestéből vett mintákat korábban svájciak is vizsgálták, akik gyanúsan sok polóniumot találtak benne.
Vágólapra másolva!

Jasszer Arafat halálát „általános fertőzés” okozta, természetes halált halt – állapította meg egy, a palesztin vezető halálát vizsgáló francia kutatócsoport. Kutatásuk eredményeit egyelőre nem jelentették be hivatalosan, de a sajtóba kiszivárgott néhány részlet – írja a BBC.

Egy másik, svájci kutatócsoport a közelmúltban arra a megállapításra jutott, hogy a 2004-ben elhunyt Arafat maradványaiban „szokatlanul magas” volt a polóniumszint. Bár külön jelezték, hogy ez nem feltétlenül jelenti, hogy valakik szándékosan megölték volna a vezetőt, adataik mégis azt az elsősorban palesztinok körében terjedő véleményt erősítették, hogy Arafatot megmérgezték.

A svájciak azt is jelezték, hogy azért nem képesek pontosan megállapítani Arafat halálának okát, mert azóta hosszú idő telt el, korlátozott mennyiségű minta állt rendelkezésükre, illetve a bizonyos minták tárolásának körülményei nem voltak tisztázottak.

Arafat halálát hivatalosan keringési rendellenességek miatt bekövetkező szívroham okozta. Annak idején francia kezelőorvosai nem tudták megállapítani, hogy a keringési elégtelenség miért alakult ki.

Arafat holttestét özvegye kérésére tavaly exhumálták, hogy pontot tegyenek a találgatások végére. A holttestből mintákat vettek, amiket svájci, francia és orosz laboratóriumokba is eljuttattak, alapos vizsgálat céljából.