Ferenc pápa fellép a pedofília ellen

Vágólapra másolva!
Ferenc pápa bizottságot alakít a szexuális visszaélések gyermekáldozatainak védelme érdekében – jelentette be csütörtökön Sean Patrick O'Malley bostoni érsek, a Vatikánban tanácskozó bíborosi testület tagja.
Vágólapra másolva!

A bizottság létrehozását a három napja az egyház és a kúria reformjáról a Vatikánban tanácskozó nyolcfős bíborosi tanács szorgalmazta, Ferenc pápa pedig azonnal igent mondott rá. A bizottság összetételét, hatáskörét és munkájának irányelveit Ferenc pápa külön dokumentumban fekteti le – mondta el O'Malley bíboros a csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. A ferences szerzetes az Egyesült Államokban a pedofília elleni egyházi küzdelem jelképes vezetőjeként ismert.

A bizottság az elképzelések szerint egyháziakból és laikusokból áll majd. Feladata a szexuális visszaélések kiskorú áldozatainak védelme lesz. Ezenkívül a megelőzés és a képzés, amelyekkel kapcsolatban a bizottság javaslatokat és kezdeményezéseket dolgozhat ki az egyházmegyékkel együttműködésben.

A célok között szerepel a papi hivatást választók és végzők alkalmasságának felmérése, az egyházon belüli szakmai magatartás felügyelete, a büntetett előélet ellenőrzése, a polgári hatóságokkal és az áldozatok családjaival való együttműködés, valamint az utóbbiak támogatása, a szexuális visszaélések eseteinek kezelése a hívők és a média előtt – sorolta O'Malley bíboros. A tervezett pedofíliaellenes bizottság a Hittani Kongregáció 2011-ben kiadott irányelveit követi, amelyek után az egyházmegyéknek 2012-ben saját szabályrendszert kellett kidolgozniuk a papok által elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére, valamint az áldozatok segítésére.

A vatikáni G8-as csoportnak elkeresztelt bíborosi bizottság csütörtökön befejezte az ősz óta második alkalommal tartott tanácskozását. O'Malley beszámolt arról, hogy a mostani találkozón a vatikáni kongregációk átalakítása szerepelt napirenden. "A munka azonban alig kezdődött el" – mondta a bíborosi csoport tagja. A következő G8-as ülés február 17–19. között lesz, a Ferenc pápa által február 22–23-ra összehívott konzisztórium előtt.