Ezrek tüntettek a kormány mellett Kijevben

Vágólapra másolva!
Tízezrek mentek ki az ukrán kormány melletti tüntetésre Kijevben, sokan állítólag nem önszántukból. Janukovics szimpatizánsai nem keveredtek a kormányellenes tüntetőkkel, incidens nem volt, a beszédek után hazavonultak.
Vágólapra másolva!

Több tízezer - helyszíni beszámolók szerint harmincezer, a belügyminisztérium becslése szerint hatvanezer - ember gyűlt össze szombaton délután Kijevben, hogy kifejezze a jelenlegi kormány iránti támogatását. A tüntetők közül sokakat buszokkal szállítottak az ukrán fővárosba a hagyományosan oroszbarátabbnak és Janukovics-pártinak számító keleti régiókból, például Donyeck városából. A kormány még szállást is biztosít nekik a kijevi Nemzetközi Kiállítási Központban.

Forrás: AFP/Viktor Drachev

A rend fenntartása érdekében még több rendőrt és rohamrendőrt vonnak össze a fővárosban, néhol már külön melegedőket és teamérő sátrakat kellett felállítani nekik, mert a rendőrségi épületekbe nem fértek volna be.

Az ellendemonstrációt az Európai térre szervezték, ami közvetlenül a Majdan (Függetlenség tere) mellett van - ez utóbbi hetek óta az európai integrációt és hatalomváltást követelők tüntetéseinek központi helyszíne. A két teret autóbuszokkal és teherautókkal választották el egymástól.

Helyszíni jelentések szerint a szimpátiatüntetés résztvevői Vlagyimir Putyin orosz elnök nevét skandálták, így jelezve, hogy Ukrajna Oroszországhoz közeledését támogatják, szemben az európai integrációval.

Ellenzéki képviselők állítása szerint számos állami hivatal és közintézmény dolgozóit kényszerítették az ellendemonstráción való részvételre, állásuk elvesztésével fenyegetve meg őket. Az ellenzékiek felszólították a közalkalmazottakat, hogy álljanak át a Majdan tüntetőinek oldalára. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a tömegben jórészt orvosok, tanárok, bányászok, egyetemisták és nyugdíjasok vannak. Rajtuk kívül nagy számban láttak sportos alkatú fiatalembereket is a megmozduláson. Ezeket a javarészt küzdősportokban jártas fiatalokat feltételezhetően provokációk szítására bérelte fel a kormánypárt a Függetlenség terén tüntetőkkel szemben. A köznyelvben "tyituskóknak" nevezik őket. A gúnynevet arról a Tyitusko családnevű huszonéves sportolóról kapták, aki egy májusi ellenzéki megmozduláson rátámadt az Ötös tévécsatorna riporternőjére, és később kiderült róla, hogy rendbontás provokálására bérelték fel őt a hatalom képviselői.

Janukovics támogatói Forrás: AFP/Viktor Drachev

A kormány ellen tüntetők viszont nem a rendőröktől várták a védelmet, osztagokat kezdtek felállítani arra az esetre, hogy ha a kormánypárti tüntetők esetleg megtámadnák őket. Többen összeesküvést gyanítottak: szerintük a kormánypárti tüntetők Kijevbe vitele és erre hivatkozva a rohamrendőrök számának újabb növelése akár egy éjszakai egy támadás előjele is lehet.

Incidensről azonban nem érkezett hír. A helyszíni tudósítók este hat óra után azt jelentették, hogy a kormánypárti tüntetők a beszédek vége után elkezdték elhagyni a teret. A demonstrálók egy része a parlamenttel szembeni Marijinszkij parkba indult, ahol a kormányzó Régiók Pártjának hívei rendezkedtek be néhány nappal ezelőtt folyamatos utcai demonstrációra.

Közben a szomszédos Majdanon az európai integrációért és hatalomváltásért tüntetők közül ez időben mintegy 10 ezren tartózkodtak a téren. Nyugodtan telt el a nap, rendbontások eddig nem történtek egyik tábor demonstrációján sem. A Függetlenség terére az ellenzék vasárnapra hívott össze újabb nagygyűlést.

Janukovics nap közben felfüggesztette a helyettes biztonsági főnökét és Kijev polgármesterét, mert úgy találták, hogy mindketten felelősek voltak azért, hogy november 30-án a rendőrök erőszakot alkalmaztak a kormányellenes tünetőkkel szemben.