Bekeményítettek a rendőrök Isztambulban

Vágólapra másolva!
Péntekre újabb tüntetést hirdettek meg a török fővárosba a korrupciós botrány miatt tiltakozó ellenzékiek. Összecsaptak a helyszínnek kinézett teret időben lezáró rendőrökkel. A hadsereg nem akar beavatkozni.
Vágólapra másolva!

Vízágyúkat, könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a török rohamrendőrök pénteken a kormány körüli korrupciós botrány miatt tüntetőkkel szemben Isztambulban. Ez volt a harmadik jelentős demonstráció a héten.

A megmozdulást eredetileg a Taksim térre hirdették meg, de az ezer fővel felvonuló biztonsági erők elzárták azt a tüntetők elől, sőt a közeli mellékutcákban és egy bevásárlóutcában is üldözték a demonstrálókat. Júliusban ugyanezen a téren a rendőrök brutálisan levertek egy tüntetést, amely eredetileg a tér melletti Gezi park beépítése ellen indult, de később országszerte kormányellenes demonstrációkká fajult.

Péntek este Ankarában, Izmirben, Mersinben és Antakyában is tüntettek a kormány ellen, de ott békésen zajlottak a demonstrációk. A tüntetések oka az a megvesztegetési botrány, amely miatt a héten Recep Tayyip Erdogan kormányfő átfogó kormányátalakításra kényszerült.

A botrány december 17-én tört ki, amikor ötven embert, köztük Erdoganhoz közel álló, ismert üzletembereket vettek őrizetbe egy pályázati csalások és megvesztegetések gyanújával 14 hónapja indult, nagyrészt titokban lefolytatott vizsgálat eredményeképpen. A vádlottak között van három miniszter fia is, a tárcavezetők ezért szerdán beadták lemondásukat. Ezután Erdogan szerda éjjel a 26 fős kabinet tíz tagját leváltotta.

Az országban hagyományosan erős hatalmi központnak számító, a politika alakulását a múltban többször közvetlenül befolyásoló hadsereg közölte, hogy nem akarok beavatkozni a korrupciós botrány miatt kibontakozott politikai harcba - írta internetesd oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna.

A pénzpiacok idegesen reagáltak a fejleményekre. Pénteken rekord alacsonyra zuhant a török líra árfolyama, a részvénypiacok 17 hónapja nem látott mélységben jártak, az ország államadósságára köthető biztosítások költsége pedig másfél éves csúcsra ugrott - jelentette a Reuters hírügynökség.