Az újévet is a jég fogságában töltik

Vágólapra másolva!
Már majdnem egy hete vesztegel az Antarktisznál egy orosz hajó, amelynek megmentésére több jégtörőt is elindítottak. Az ausztrál Aurora Australis jégtörőnek sikerült 10 tengeri mérföldre megközelítenie az orosz hajót, de egy hatalmas hóvihar miatt vissza kellett fordulnia. A hajón lévő 74 embernek valószínűleg az újévet is a jég fogságában kell töltenie.
Vágólapra másolva!

Az antarktiszi hóvihar miatt vissza kellett fordulnia az ausztrál Aurora Australis jégtörőnek, hiába közelítette meg tíz tengeri mérföldre a kedd óta mozdulatlanságra ítélt orosz hajót - írja a Guardian.

Szombaton a Hósárkány nevű kínai jégtörőnek is vissza kellett fordulnia. Bár az ausztrál hajó most ennél közelebb jutott, a rossz látási viszonyok nem lett volna biztonságos, ha folytatja az útját - mondta az ausztrál mentőcsapat szóvivője. "Helikopterrel sem tudunk odajutni ilyen időjárási viszonyok között.

"Jelenleg semmit sem tudunk tenni" - tette hozzá. A szóvivő szerint valószínűleg az orosz hajón lévő 74 ember az újévet a fedélzeten lesz kénytelen ünnepelni.

Az Akagyemik Sokalszkij orosz hajó november végén indult el, hogy megismételjen egy évszázaddal korábbi ausztrál déli-sarki expedíciót. A hajó elvileg jól hajózható területen járt, de az időjárásban hirtelen fordulat következett be, és a szél beszorította a jégtáblák közé.