Az oroszok szerint sem mérgezték meg Arafatot

Vágólapra másolva!
A palesztin vezető természetes halált halt, nem radioaktív mérgezés áldozata – állítják az orosz szakértők, hasonló következtetésre jutva, mint svájci és francia kollégáik.
Vágólapra másolva!

Jasszer Arafat 2004-ben halt meg Párizsban, 75 évesen, az akkori gyanú szerint radioaktív polónium mérgezésben. A földi maradványokat három szakértő csoport is megvizsgálta - írja a BBC.

A múlt hónapban svájci szakértők ugyan magas polónium szintet mértek a mintáikon, de nem tudták egyértelműen állítani, hogy ez okozta a palesztin vezető halálát. A francia vizsgálat is hasonló eredményt hozott.

Amikor Arafat 2004 november 8-án stroke-ot kapott és meghalt, az özvegy először nem kért vizsgálatot. Erre csak azután került sor, hogy 2012-ben az al-Dzsazíra tévé és svájci szakértők a személyes tárgyain az átlagosnál magasabb polónium 210-es szintet mértek.

Franciaország ekkor hivatalos vizsgálatot indított, és a holttestet exhumálták.

A svájci Vaudois Egyetem Központi Kórháza szerint azonban a mérgezés gyanúját csak „mérsékelten” támaszthatják alá a vizsgálatok eredményei.

A francia eredmények a hírek szerint egyenesen kizárják a polónium mérgezést, és lényegében az orosz bejelentés is ugyanezt a határozott hangnemet képviselte.

Francois Bochud, a svájci vizsgálat vezetője az AFP hírügynökségnek ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy az orosz bejelentésnek nincs tudományos alapja. „Az oroszok a konkrét mérési eredmények halvány említése, és tudományos indoklás nélkül terjesztették elő a megállapításaikat” – mondta.

A Moszkvában akkreditált palesztin nagykövet máris jelezte, hogy elismeri az orosz álláspontot, de a munkát tovább folytatják. A palesztin vezetői körök Izraelt vádolták Arafat meggyilkolásával, miközben Izrael egyértelműen tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.