Szétverte az ukrán rendőrség a kijevi tüntetést

Összacsapott a rendőrség az Ukrajna európai integrációjának leállítása miatt tiltakozó tüntetőkkel Kijevben
Vágólapra másolva!
Kijevben az Európai Uniós társulásért és az elnök lemondásáért tüntettek több ezren. A rendőrség gumibotokkal és könnygázzal kergette szét őket.
Vágólapra másolva!

Erőszakkal oszlatták szét az ukrajnai rendőrség különleges egységei a Kijev főterén demonstráló Európa-párti tüntetőket szombat hajnalban. Hírügynökségi jelentések szerint a rendőrség gumibotokkal és könnygázgránátokkal támadt a tüntetőkre, akik még a hajnali órákban is néhány ezren voltak.

A hatóságok több tucat tüntetőt őrizetbe vettek. A rendőrségi beavatkozásnak szemtanúk szerint több sebesültje is volt. A rendőrök kora reggel hermetikusan körülzárták a Függetlenség terét. A tüntetők az Európai Unió és Ukrajnaközötti társulási megállapodás aláírását és Viktor Janukovics elnök lemondását követelték.

A rendőrség a hajnali órákban kezdte meg az oszlatást Forrás: AFP

Ezt megelőzően pénteken késő este az EU-párti tüntetők és a rohamrendőrök között tömegverekedés tört. A verekedésben több százan vettek részt, köztük mintegy kétszáz rohamrendőr, valamint sportos megjelenésű, vélhetően provokátorok és EU-párti aktivisták. Utóbbiak állítják, hogy a sportos kinézetű férfiak kezdeményezték a verekedést.

A demonstrálók tömegével menekültek el a térről. Helyszíni jelentések szerint a Reuters egyik fotóriportere fejsérülést szenvedett, a Függetlenség terén demonstrálók nyújtottak neki elsősegélyt. Későbbi értesülések szerint megsérült a Reuters egyik operatőre is.

Pénteken kora este, a tüntetés tetőpontján becslések szerint 20-30 ezren voltak a téren. Az ukrán kormány - moszkvai nyomásra - a múlt hétfőn jelentette be, hogy felfüggeszti a 2012 márciusában megkezdett tárgyalásokat és nem írja alá az EU és Kijev között tervezett társulási szerződést. A vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón pénteken Janukovics elnök újólag elzárkózott a megállapodás aláírásától.

A hatóságok több tucat tüntetőt vettek őrizetbe Forrás: AFP