Szaúd-Arábia német tengeralattjárókat venne

Vágólapra másolva!
Rijád német tengeralattjárók iránt érdeklődik. A gépekért óriási summát fizetnének, az ajánlat azonban károsan érintheti a szociáldemokraták és Merkel pártja között folyó koalíciós tárgyalásokat, mivel előbbiek ellenzik, hogy Berlin olyan országoknak adjon el fegyvereket, melyek nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia öt tengeralattjárót venne Németországtól, összesen 2,5 milliárd euró (745 milliárd forint) értékben - írta a Bild am Sonntag.

A lap szerint a sivatagi királyság hosszú távon 25 tengeralattjáróra terjesztené ki az ügyletet, amelynek értéke így elérné a 12 milliárd eurót.

A hír megjelenése egybeesik a konzervatív uniópártok (CSU/CDU) és a szociáldemokraták (SPD) között zajló koalíciós tárgyalásokkal. Az egyeztetések során az egyik vitás kérdés éppen a fegyverexport. Az SPD szigorítaná a német fegyverek külföldi értékesítésére vonatkozó szabályokat.

Sokak szerint nem helyes, hogy Németország olyan államoknak - például Szaúd-Arábiának - ad el fegyvereket, amelyekben az emberi jogok helyzete sok kívánnivalót hagy maga után.

A nemrég megtartott német választásokon ugyanis Merkel konzervatívjai szerezték a legtöbb szavazatot, de így sincs abszolút többségük a Bundestagban. CDU-CSU nagykoalíciót alkotna a szociáldemokratákkal, de az egyeztetéseken már így is sok a vitás pont. Az egyik ilyen a német fegyverexport kérdése.

A Bild egyébként úgy tudja, Rijád Type 209-es osztályú tengeralattjárók iránt érdeklődik, amelyeket a Thyssen kieli és emdeni üzemében gyártanak.