Nincs megegyezés az iráni atomtárgyalásokon

Vágólapra másolva!
Nagy reményekkel indult, eddig mégis kudarc a nagyhatalmak és Irán egyezkedése az iország atomprogramjáról. Az iráni elnök keménykedik, folytatás tíz nap múlva.
Vágólapra másolva!

Három nap alatt sem sikerült eredményt elérni Genfben az iráni atomprogramról folytatott tárgyalásokon - írta a Financial Times brit lap internetes kiadása.

A hat nagyhatalom és Irán részvételével folyó tárgyaláson arról próbálnak megállapodni, hogy az ázsiai ország milyen feltételekkel hajlandó beszüntetni az atomprogramját, amely több nyugati állam szerint veszélyezteti a Közel-Kelet biztonságát.

A megbeszélésekről nyilatkozó nyugati diplamaták - így Cathrine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője és John Kerry amerikai külügyminiszter - azt hangoztatták, hogy volt előrehaladás, de konkrétumról egyikük sem tudott beszámolni.

Az egyeztetések november 20-án folytatódnak. Az addig hátra lévő időben az amerikai és az iráni vezetőknek is meggyűlhet a bajuk a saját hazai, keményebb fellépést követelő ellenzékükkel - írta a Financial Times.

Az iráni elnök, Haszan Rohani legfrissebb nyilatkozata mindenesetre nem sok jót ígér. A Reuters hírügynökség szerint a vélhetően saját radikálisait leszerelni próbáló mérsékelt elnök kijelentette, a békés célú urándúsítás jogát Irán semmilyen nyomásgyakorlás vagy fenyegetés hatására nem hajlandó feladni.

A júniusban megválasztott Rohani egyik fő célja valamilyen megállapodás elérése az atomprogramról, melynek fejében megszűnnének az Iránnak nagy károkat okozó gazdasági szankciók.