Nem adja át önként az évszázad kincseit a nyolcvanéves gyűjtő

Vágólapra másolva!
Először szólalt meg a nyilvánosan Cornelius Gurlitt, akinek a müncheni lakásán 1400 műtárgyból álló gyűjteményt találtak. Önként nem hajlandó megválni a gyűjteménytől, és nem érti a felhajtást. 
Vágólapra másolva!

Nem fogja önként átadni azt az 1400 műalkotást, amelyet valaha a nácik harácsoltak össze, és évtizeden át rejtegetett – jelentette ki a Spiegelnek a nyolcvanéves Cornelius Gurlitt, aki szerint apja legálisan szerezte meg az 1,35 milliárd euró értékűre becsült gyűjteményt, amely Picasso-, Matisse- vagy például Chagall-festményeket is tartalmaz.

A gyűjtemény nagy része a nácik által a két világháború között vagy a háború alatt elkobzott-elrabolt műalkotás, és Gurlitt egykori múzeumigazgató apjától örökölte meg. A idős férfi teljesen elzárkózott a külvilágtól, így soha senki nem fogott gyanút, egészen addig, amíg a rendőrség nem kezdte el vizsgálni, miután egy 2011-es aukción eladott egy festményt. Gurlittről és a műkincsekről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

A hatóságok továbbra is vizsgálják, hogy kik lehetettek a műalkotások eredeti tulajdonosai. Gurlitt először szólalt meg nyilvánosan, eddig nem volt hajlandó nyilatkozni. A Spiegelnek a hatóságokat is hibáztatta, akik szerinte félrevezetik a közvéleményt, és szerinte már bebizonyította a hatóságoknak, hogy jogosan kerültek hozzá a festmények.

Gurlittot sokkolta, hogy ennyire a média kereszttüzébe került: „Nem Boris Becker vagyok. Mit akarnak tőlem?” Az ügyészek szerint nincs olyan erős gyanú bűncselekmény elkövetésére, amely szükségessé tenné Gurlitt előállítását.