Irán visszafogta az atomprogramját

Vágólapra másolva!
Az új elnök beiktatása óta látványosan lassult az atomfegyver-fejlesztés.
Vágólapra másolva!

Irán csaknem teljesen felhagyott urándúsítási kapacitásának bővítésével Haszan Róháni elnökségének kezdete, azaz augusztus óta – állította csütörtökön nyilvánosságra hozott negyedéves jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

Irán 20 százalékos szintre dúsított uránkészlete mintegy öt százalékkal 196 kilogrammra nőtt, de ez még mindig jóval az atomfegyverhez szükséges 250 kilogramm alatt van. Emellett az utóbbi hónapokban Irán mindössze négy, urándúsításhoz használt centrifugával bővítette a natanzi atomlétesítményét. A május és augusztus közötti időszakban több mint 1800-zal nőtt ez a szám.

Barack Obama amerikai elnök közben arról beszélt, hogy az Egyesült Államok nem akarja, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen, mert az destabilizálná az egész közel-keleti térséget és atomfegyverkezési versenyt indíthatna el. Az USA ezért élen járt a nemzetközi politikában, hogy szankciókkal kényszerítsék térdre az atomfegyverre hajtó Iránt.

Obama rámutatott, hogy már egy Iránnal megkötendő köztes megegyezés is több hónappal késleltetné, hogy az iszlám köztársaság elérje a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez szükséges képességet. Arra kérte a kongresszust, hogy ne fogadjon el újabb szankciókat és hagyja, hogy Teherán bebizonyítsa a nukleáris programjáról folytatott tárgyalások iránti elkötelezettségének komolyságát.