Koszovó választ

Vágólapra másolva!
Vasárnap kulcsfontosságú önkormányzati választásokat tartanak Koszovóban. A voksolás jelentőségét növeli, hogy a belgrádi kormány - szakítva eddigi politikájával - részvételre buzdítja a helyi szerbeket.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a helyhatósági választások Koszovóban: a szavazóhelyiségek vasárnap reggel hétkor nyíltak meg, és este hétig tartanak nyitva.

Az 1 779 357 szavazópolgár 103 lista közül választhat. Összesen 7932 jelölt indult a 39 koszovói település polgármesteri és képviselői posztjaiért. A listákon albán, szerb, bosnyák, török, roma, montenegrói, horvát, goráni, askáli és független jelöltek szerepelnek.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan nyilvánította ki függetlenségét Szerbiától. Belgrád azóta sem ismeri el volt tartománya önállóságát, az eddigi választásokon bojkottra szólították fel a helyi szerbeket. Ezúttal azonban - a Belgrád és Pristina közötti megállapodás betartása érdekében - a szerb kormány tagjai azért kampányoltak, hogy minél több koszovói szerb járuljon az urnák elé, hiszen belátták, hogy máskülönben nagy valószínűséggel az ország északi részén lévő szerb többségű településeken is albán képviselőkből álló önkormányzatok alakulnának.

A koszovói szerbek többsége eddig minden voksolást bojkottált.

A választás kulcsfontosságú Koszovó jövője szempontjából, és fontos pontját képezi a brüsszeli megállapodás megvalósításának, azaz a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat rendezésének.

A pristinai médiában megjelent adatok szerint magas részvételre lehet számítani. A szerb többségű településeken végzett közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy 70-80 százalékos lesz a részvétel.

Az eseményeket a helyi megfigyelők mellett 99 nemzetközi megfigyelő is követi. Az előzetes adatokat már hétfőn közzéteszik.