Hanyag rendőrök és tinibűnözők miatt bolydult fel Új-Zéland

roast busters, nemi erőszak, facebook, ILLUSZTRÁCIÓ, Az eredeti Roast Busters facebook odlal törlése után létrehozott, az elkövetőket kritizáló facebook lap.
Vágólapra másolva!
Éveken keresztül itattak le, majd szexeltek fiatal lányokkal egy új-zélandi tinibanda tagjai. Magukat hivatásos erőszakolóknak nevezték, és a Facebookon vezettek naplót a tevékenységükről. A rendőrség mindvégig tudott róluk, de nem tettek semmit, mondván, nincs elég bizonyítékuk. Olyan hanyagok voltak, hogy még az áldozatok feljelentéseiről is megfeledkeztek.
Vágólapra másolva!

Hogy vinnél ágyba egy lányt? Kloroformmal. Mit mondasz leggyakrabban? Gyerünk, hívd csak a zsarukat, úgysem tudnak visszaerőszakolni! Ugye tudod, hogy az erőszak még csak nem is vicces? Én komolyan veszem a munkámat. A kérdések a Facebookon hangzottak el az elmúlt hónapokban, egy Roast Busters nevű csoport oldalán, a válaszokat pedig egy 17 éves aucklandi fiú, Beraiah Hales adta.

Az új-zélandi fiatal öt társával együtt 2011-ben létrehozott egy csoportot, amelynek tagjai több fiatal lányt leitattak és megerőszakoltak, néhányan közülük kiskorúak voltak. A fiatal bandáról egy új-zélandi televízió, a 3News számolt be először, múlt vasárnap közöltek róluk egy riportot.

A tévé szerint a fiatalok büszkék voltak a tetteikre, a bejegyzéseik szerint egyfajta munkaként fogták fel a lányok leitatását, majd megerőszakolását, sőt, a Facebookon társakat is toboroztak az akciókhoz, és videókat tettek közzé magukról, ahogy a roastbusterkedéséről beszélnek (az angol szófordulatot nehéz lefordítani magyarra, de alapvetően olyan férfiakat jelent, akik lányokat aláznak meg). Pár hónapja elkezdték közzétenni a lányok neveit az oldalukon, így alázva meg őket. Az egyik bandatag szerint 2010 óta húsz lánnyal voltak együtt, akik között szüzek és egy négygyerekes családanya is volt.

Egyszer csak elvesztettem az eszméletemet, mert túl sokat ittam mondta a 3Newsnak a banda egyik áldozata, aki akkor még kiskorú volt. Mondhatni, hogy megerőszakoltak. Három pasival szexeltem egyszerre tette hozzá. Az új-zélandi rendőrség is nyilatkozott a riportban, azt mondták, hogy két és fél év alatt rengeteg nővel beszéltek a bandáról. Egy lánynak sem volt elég bátorsága hozzá, hogy hivatalos feljelentést tegyen mondta a tévének Bruce Scott nyomozó, hozzátéve, hogy így nem tudtak lépni.

Annyit tettek az ügy érdekében, hogy folyamatosan figyelemmel kísérték a banda Facebook oldalát, és el is beszélgettek a tagokkal arról, hogy szerintük a bűncselekmény határát súrolja az, amit csinálnak. Egyesek értettek a figyelmeztetésből, és kiléptek a bandából, mások nem. Örömmel tettünk volna valamit ezekért a lányokért, de bizonyíték hiányában meg volt kötve a kezünk - mondta Scott nyomozó, aki akkor még nem tudta, hogy marhaságot mond, az ügy miatt pedig egy hét alatt egész Új-Zéland fel fog bolydulni.

Nem erőszakolók, hanem cool srácok

Az első gyanús jel az volt, hogy még ha feljelentés hiányában nem is tudtak vádat emelni a bandatagok ellen, miért hagyták futni a megalázó bejegyzésekkel teletűzdelt Facebook oldalt, amit a 3News hétvégi bejelentésére a közösségi oldal három óra alatt eltüntetett. Scott nyomozó erre azt válaszolta, hogy taktikai megfontolásokból hagyták futni az oldalt, hátha olyan információt vagy bizonyítékot találnak rajta, ami segítheti őket a nyomozásban, maga az oldal léte ugyanis még nem indokolta, hogy bíróság elé vigyék az ügyet.

Az eredeti Roast Busters facebook odlal törlése után létrehozott lap Forrás: Origo

Egy nappal a riport levetítése után kiderült, hogy az egyik bandatag egy országosan ismert színész, egy másik pedig egy aucklandi rendőr fia. Utóbbira a rendőrség megjegyezte, hogy semmi köze nincs ahhoz, hogy két év alatt sem sikerült vádat emelni a banda ellen, és újra kihangsúlyozták, hogy a bizonyítékok hiánya miatt nem tudtak intézkedni. Scott nyomozó szerint a lányok féltek az eljárástól, attól, hogy felismerhetővé válnak, és sokkolták őket a történtek, néhányuk nem is akar már beszélni a rendőröknek az ügyről. A két fiút azonban újra kikérdezték.

Az ügyben ekkor már politikusok is megszólaltak, köztük az ország miniszterelnöke, John Key, aki gusztustalannak és zaklatónak nevezte a történteket, de hozzátette, nem tudja hibáztatni a lányokat, amiért nem vállalták a feljelentéssel járó nyilvánosságot. Az ellenzéki Munkáspárt vezetője azonban megdöbbentőnek nevezte, hogy a rendőrség képtelen volt eljárást kezdeni a bandatagok ellen.

Eközben a Facebookot is ellepték az üggyel kapcsolatos bejegyzések, több olyan csoport is alakult, amely a bandatagok börtönbe küldését követelte, fenyegetéseket is kaptak, az egyik oldalon például vérző sebeket montíroztak a fényképeikre. A 3News szerint viszont olyanok is voltak, akik kiálltak mellettük. Pár tizenéves lányismerősük például azt mondta, hogy a viselkedésük nem több tinik bohóckodásánál. Ők nem erőszakolók, hanem cool srácok - mondták. Szerintük mindenki tudta róluk, hogy ők Roast Busterek, és ennek tudatában mentek el velük. Azt azonban ők is helytelennek nevezték, amit a Facebookon műveltek.

Azt mondták, nem hoztam elegendő bizonyítékot

Négy nappal a banda leleplezését bemutató riport után azonban újabb fordulat történt, ami egy csapásra kínos helyzetbe hozta a rendőrséget. Felbukkant egy 15 éves lány, aki a 3Newsnak azt állította, hogy a bandatagok 13 éves korában megerőszakolták, és ő fel is jelentette őket a rendőrségen, csak azóta nem történt semmi az ügyben.

John Key új-zélandi miniszterelnök Forrás: AFP/Pool/Dita Alangkara

Joseph a bal oldalamon volt, Tristram a jobbon, Beraiah pedig rajtam, szűz voltam, mondta a lány a tévének. Végig sírt, meg volt rémülve, és sokkolta, hogy 13 évesen ez történik vele. Folyamatosan arra kérte a fiúkat, hogy szálljanak le róla, de nem törődtek vele, végül az egyikük mégis abbahagyta, és a többieket is meggyőzte, hogy hagyják abba. A lány azt mondta, önmagát hibáztatta a történtekért, és hetekig nem merte elmondani a családjának, hogy mi is történt vele.

Amikor végül mégis megtette, azonnal elmentek a rendőrségre, ahol feljelentést tett,a bátyja még az elkövetők nevét és címét is odaadta a rendőröknek. A lány szerint videóinterjút csináltak vele, fel kellett idéznie, mi történt aznap, és ez nehezére esett. Egy idő után pedig már kifejezetten rosszul érezte magát amiatt, hogy csak az ő szava áll az erőszaktevőkkel szemben. Azt mondták, nem hoztam elegendő bizonyítékot mondta lány. Szerinte a rendőrök még az aznap viselt ruházatáról is részletesen kifaggatták, és megjegyezték, hogy nagyon kihívó öltözete volt. Nem tudtam elhinni, hogy ezután semmi sem történt mondta. Pedig azóta több lánytól is hallotta, hogy a bandatagok tönkretették az életüket. A 3Newsnak egy másik lány is azt állította, hogy a fiúk megerőszakolták, de a rendőrök annak ellenére sem tettek semmit, hogy bepanaszolta őket.

Volt egy kis félreértés

A rendőrség az interjú nyilvánossá kerülése után megerősítette, hogy a lány igazat mond, valóban tettek feljelentést a rendőrségen, sőt több lány is hozzájuk fordult, 2011-ben három, 2012-ben még egy. Annak ellenére, hogy ez egy gyötrelmes szituáció volt a lány és a családja számára, a rendőrség úgy találta, hogy nincs elegendő bizonyíték a vádemeléshez - írták egy közleményben. De azért hozzátették, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, a lány pedig bejelentette, hogy újra feljelentést tesz. Ha most sem történik semmi, akkor mire számíthatok a jövőben? - kérdezte.

Anne Tolley új-zélandi rendőrségi miniszter Forrás: www.annetolley.co.nz

Ez az információ azonban már nem csak az ellenzéki pártok, hanem az új-zélandi kormány ingerküszöbét is átlépte. Anne Tolley belügyminiszter a parlamentben azt mondta, rendkívül csalódott lenne, ha kiderülne, hogy a rendőrség nem követte a szabályzatot a fiatal lány kikérdezésénél. Jól leteremtette a rendőrségi biztost, amiért nem tájékoztatta őt arról, hogy az áldozatok mégis tettek feljelentéseket, és elrendelt egy vizsgálatot a rendőrség munkáját ellenőrző független testületnél. Még John Key miniszterelnök is megjegyezte, hogy nem szép dolog, ha valaki a sötétben hagyja a miniszterét, a nyomozás pedig láthatóan nem elég hatékony.

Peter Marshall rendőrbiztos amúgy maga sem értette, hogy nem derültek ki korábban az áldozatok feljelentései. A kerületi rendőrkapitány pedig bocsánatot kért az áldozatoktól, amiért korábban azt mondta, hogy nem voltak feljelentések. Volt egy kis félreértés azzal kapcsolatban, hogy mi számít formális feljelentésnek - mondta, és hozzátette, hogy most már biztos benne, a lány hivatalos feljelentést tett.

Péntekre azonban kiderült, hogy nem sokra megy vele, Marshall rendőrbiztos ugyanis újságíróknak azt mondta, hogy úgy találták, a rendőrség megfelelően kezelte akkor a lány feljelentését. A vele készített interjút egy szakember végezte az anyja és egy szociális munkás jelenlétében, a feljelentés következtében pedig még több emberrel beszéltek, köztük a gyanúsítottakkal is. De mindez a rendőrbiztos szerint nem érte el a küszöböt, és semmi mást nem tudtak tenni. A többi lány pedig ugyan átmenetileg a rendőrséghez fordult, végül mégis úgy döntöttek, hogy nem tesznek hivatalos feljelentést.

Az ügyben jelenleg is zajlik a nyomozás, valamint több vizsgálat is. A bandatagokat azonban egyelőre nem gyanúsították meg semmivel, jelenleg is szabadok. Bár az egyiküket, Anthony Ray Parkert időközben kirúgták a munkahelyéről. A főnöke azt mondta, hogy a történtek fényében a lehető legerősebb reakciót választotta.