Brüsszel hadat üzent a nejlonzacskóknak

Vágólapra másolva!
Minden eszközt biztosítana tagállamoknak az Európai Bizottság, hogy visszaszorítsák a vékony szatyrok használatát. Az ilyenek túl hamar kerülnek a kukába, apró darabjaik pedig évszázadokig keringhetnek a környezetben. Termékdíj, de teljes tiltás is lehet.
Vágólapra másolva!

Minden eszközt bevethetővé tennének a tagállamok számára a műanyag zacskók használatának visszaszorítása érdekében – közölte hétfőn az Európai Bizottság. A testület a minimálisra csökkentené az 50 mikronnál vékonyabb anyagból készült zacskók alkalmazását, ezért módosítanák a csomagolásról szóló uniós irányelvet.

A vékony szatyrokat az átlagosnál kevesebbszer használják újra, többnyire a szemétben végzik. A vékony műanyag zacskók anyaga aztán mikroszkopikus darabokban évszázadokig keringhet a környezetben.

A módosított irányelv értelmében a tagállamok termékdíjat vezethetnének be, de akár be is tilthatnák ezeket a csomagolóanyagokat.

"Minden évben 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben, és okoz hatalmas környezeti károkat" – közölte Janez Potocnik környezetvédelmi biztos. A biztos szerint néhány ország már remek eredményeket ért el ezen a téren, ha pedig a többiek is lépéseket tesznek, akár 80 százalékkal is mérsékelni lehetne a környezetbe kerülő zacskók számát.

A javaslatot a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek kérése nyomán, kiterjedt társadalmi konzultációt követően dolgozták ki.

2010-ben 98,6 milliárd szatyor került az uniós piacra, többségük vékony anyagból készült. Olyan, mintha minden uniós polgár évente 200 zacskót használna. A legkevésbé a dánok és a finnek használnak ilyen zacskókat – átlagosan évente fejenként 4-et –, míg Lengyelországban, Portugáliában és Szlovákiában ez a szám 466 darab.