Gyereket fogadhat örökbe egy svéd pedofil

Vágólapra másolva!
A hatóságok szerint a csalások miatt is több tucatszor elítélt férfi nem fog visszaesni.
Vágólapra másolva!

A The Local című svéd lap online kiadásának híre szerint a hatvanas éveiben járó, meg nem nevezett svéd férfit korábban azért ítélték el, mert kilenc évvel ezelőtt molesztálta egyik szomszédjának ötéves kislányát. Korábban egy tizennégy éves lány megerőszakolásával is meggyanúsították, bár ezt később a hatóságok nem tudták bizonyítani.

Ennek ellenére a svéd hatóságok nem látták problémásnak, hogy a férfi saját maga fogadhasson örökbe egy gyereket, szerintük ugyanis a különböző csalások miatt már mintegy kilencven alkalommal bűnösnek talált férfi nem fog visszaesni.

A férfi ügyében eljáró helsinborgi önkormányzat szociális osztályának bizottságának tagjai ezért végül jóváhagyták a férfi örökbefogadási kérvényét. A svéd lap szerint ennek tagjai egyébként nem kaptak betekintést a férfi korábbi szexuális büntényeivel kapcsolatos részletekbe. Bár a tinédzser lány megerőszakolásával kapcsolatos esetben nem találták bűnősnek a férfit, ő saját gyermekeivel csak felügyelet mellett találkozhatott.

A gyerekzaklatás miatt korábban már elítélt férfi egyébként tízéves mostohafiát szeretné örökbe fogadni. A gyermek anyjával 2009-ben kötött házasságot, ám a nő nemrég betegségben elhunyt. Az anya egyébként még életében úgy nyilatkozott a hatóságoknak, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a férfi majd a gyerek törvényes gyámja legyen. A lap szerint az örökbefogadást a valamilyen fogyatékossággal élő fiú nem Svédországban élő biológiai apja is támogatja, mivel a gyermeknek nincs más hozzátartozója. Azt követően, hogy az ügy komoly sajtóvisszhangot kapott a svéd médiában, az üggyel kapcsolatban vizsgálat indult.