Észak-Írországban 12 évesek is használhatnak fegyvert

Vágólapra másolva!
Két szakmai szervezet a 10 éves korhatárért is lobbizott.
Vágólapra másolva!

David Ford igazságügyi miniszter négy évvel csökkentené a fegyverhasználat korhatárát a Észak-Írországban – írja a BBC. Jelenleg 16 és 18 éves fiataloknak állítható ki engedély, de csak speciális, indokolt esetben.

A javaslat előkészítése során a minisztérium nyilvános konzultációkat tartott, egyeztetett a rendőrfőkapitánnyal, és a helyi érdekcsoportok szakmai véleményét is megkérdezte.

Utóbbiak közül kettő, egy fegyverkereskedőket is tömörítő és egy hagyományőrző lövészszövetség azt tanácsolta, hogy már 10 éves gyerekek is kaphassanak használati engedélyt.

Érvelésük szerint az északír sportlövészet a nemzetközösségi játékokon vagy az olimpián versenyhátrányban van, mert a gyerekek nem fordulnak elég korán a fegyverek felé, és sportkarrierjük során nem jutnak el a megfelelő szintre.

A szabályok szerint a 12 évesek csak egy olyan, legalább 21 éves felnőtt felügyelete mellett használhatnak majd fegyvert, akinek legalább hároméves tapasztalata van, illetve tagja egy ellenőrzött lövészklubnak.