Egymillióra büntetnék a prostik ügyfeleit a franciák

Vágólapra másolva!
Európa egyik legszigorúbb törvénye nem a szexmunkásokat, hanem ügyfeleiket büntetné.
Vágólapra másolva!

A francia parlament péntek éjjel megszavazta a prostitúcióra vonatkozó jogszabályok szigorítását. Franciaországban a prostitúció legális, bár a kerítés és az emberek szexuális ajánlattal való leszólítása már most is a törvénybe ütközik. A javasolt új szabályozás értelmében a prostituáltak tevékenységét nem szankcionálnák büntetőjogilag, ám komoly büntetésre számíthatnak azok, akik szexuális szolgáltatásokért fizetnek.

Az új törvény az ilyen tevékenységen ért embereket 1500 eurós, vagyis mintegy 450 ezer forintnak megfelelő büntetéssel sújtaná. A visszaeső prostizókat azonban akár 3750 eurós, vagyis több mint egymillió forintnak megfelelő bírsággal büntetnék a franciák. A visszaesőket ezen kívül egy tanfolyamon való részvételre is köteleznék, amelyen a fizetős szexuális szolgáltatások veszélyeire hívnák fel figyelmüket - írja a BBC.

Hasonló szabályozást jelenleg Svédországban alkalmaznak, ahol ugyancsak az ügyfeleket büntetik a prostituáltak helyett. Ugyanakkor Franciaországot jelentősen megosztják az új, várhatóan szerdán megszavazásra is kerülő szabályok. Számos híresség, többek közt Catherine Deneuve színésznő is aláírta az új törvény elleni petíciót, mivel az nem könnyíti a szexmunkások életét, hanem kilátástalanná teszi azt.

Kormányzati becslések szerint Franciaországban mintegy 20-40 ezer ember dolgozik prostituálként, kilencven százalékuk azonban nem önként, hanem nigériai, kínai és román emberkereskedők áldozataként végzi ezt a hivatást.