Baloldali anarchisták vállalták a görög neonácik meggyilkolását

Vágólapra másolva!
Tizennyolc oldalas röpiratot rejtett el egy baloldali anarchista csoport, amelyben azt írják, hogy ők ölték meg az Arany Hajnal két tagját november elején. Az anarchisták további támadásokkal fenyegetnek.
Vágólapra másolva!

Egy eddig ismeretlen baloldali anarchista csoport, a Népi Forradalmi Harcosok Erői jelentkezett Görögországban az Arany Hajnal neonáci párt két tagjának gyilkosaként.

Két fegyveres motorkerékpárról lövéseket adott le november 1-jén az Arany Hajnal athéni irodája előtt a párt tagjaira, akik közül kettő meghalt, egy harmadik súlyosan megsebesült.

A csoport az üzenetét egy olyan helyen hagyta, ahol a nácik kivégeztek görögöket a II. világháborúban. "Pavlosz Füszasz [szeptemberben meggyilkolt rapper] vakmerő meggyilkolása volt az utolsó csepp a pohárban, fordulópont. A bosszúból elkövetett fegyveres támadás a kezdete a nép azon hadjáratának, amelyben az Arany Hajnal neonáci söpredéke oda kerül, ahová való: a történelem szemétdombjára" - olvasható a 18 oldalas iratban, amely tele van anarchista szövegekből vett idézetekkel, és amelynek írói "a neonácik" elleni további támadásokkal fenyegetőznek.

Az Arany Hajnal visszautasítja a neonáci jelzőt, és tagadja, hogy tagjai erőszakos cselekményeket követnének el, hogy közük lenne a rapper megöléséhez, bár a párt 18 parlamenti képviselőjének fele ellen folyik eljárás bűnszervezetben való részvételért. A Füszasz-gyilkosság tanúi arról számoltak be, hogy az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Egy szombati közvélemény-kutatási eredmény szerint a párt népszerűsége 2,2 százalékponttal 8,8 százalékra nőtt azóta, hogy két tagját meggyilkolták, bár a Görögországban harmadik legnépszerűbb párt elveszette támogatóinak csaknem egyharmadát, miután Füszaszt megölték. Az Arany Hajnalról itt olvashat bővebben.