Az USA fittyet hány a kínaiak új zónájára

Vágólapra másolva!
Fegyvertelen bombázókkal demonstrálta az Egyesült Államok, hogy figyelmen kívül hagyja a Kína által a napokban a tengeren kijelölt új légvédelmi azonosítási övezetet. A vitatott hovatartozású terület egy nagy gázmező miatt élvez kiemelt figyelmet.
Vágólapra másolva!

Két amerikai B-52-es bombázó repült be abba a térségbe, amelyet Kína szombaton a saját légvédelmi azonosítási zónájának nyilvánított - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Ez az elnevezés azt takarja, hogy Kína elvárja: az itt áthaladó repülőgépek előre értesítsék a kínai hatóságokat az erre vonatkozó szándékukról.

A kínaiak a zóna kijelölése után arra figyelmeztették az új szabályokat tiszteletben nem tartó repülőgépeket, hogy védelmi jellegű akciókkal kell szembenézniük. A Guam szigetéről felszálló amerikai bombázók ennek ellenére kevesebb mint egy órára bejelentés nélkül berepültek a térségbe. A gépeken fegyverzet nem volt.

A Kína által egyoldalúan megrajzolt zónában, a Kelet-Kínai-tengeren ott vannak a vitatott hovatartozású Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-)szigetek és egy hatalmas tenger alatti gázmező is. Japán ezt a területet hagyományosan a sajátjának tekinti, de Kína, sőt Tajvan is igényt formál rá.

Az amerikai hadügyminisztérium egy illetékese közölte, hogy a bombázók manővereiben semmilyen szokatlan nem volt, tervezett útvonalon repültek, egy gyakorlat keretében. Kína nem reagált a történtekre. Japánban és Dél-Korában egyébként összesen 70 ezer amerikai katona állomásozik.

Japán már korábban tiltakozott a kínaiak bejelentése ellen, és jelezte, hogy figyelmen kívül fogja hagyni az önkényesen meghatározott zónát.