India vett egy repülőgép-hordozó hajót az oroszoktól

INS Vikramaditya, indiai repülőgéphordozó, india, oroszország, flotta, repülőgéphordozó
Vágólapra másolva!
Több évi csúszás után átadták az India számára átépített orosz repülőgép-hordozót. Durván 500 milliárd forintba került a monstrum. India a világ legnagyobb fegyvervásárlója, és óriási fegyverkezési versenyt folytat Kínával. Nemsokára saját maguk építenek repülőgép-anyahajót is.
Vágólapra másolva!

Több évi csúszás után Oroszország átadta Indiának azt a repülőgép-hordozót, amelyet 2,3 milliárd dollárért (mai árfolyamon durván 500 milliárd forintért) építettek át az indiai hadiflotta számára. Az INS Vikramaditya nevet viselő hajó két hónap múlva ér Indiába.

A repülőgép-hordozó hajó nem mai darab, 1996-ig az orosz hadiflottába tartozott, Admiral Gorskov volt a neve. A két ország közötti tárgyalást sem zavarták le pikk-pakk, tíz évig gyűrték egymást a felek a tárgyalóasztalnál, India 2004-ben vette meg a hadihajót. Annak átalakításával, korszerűsítésével 2009-ben kellett volna végeznie az oroszoknak, de az ár csak emelkedett, az indiaiak igénye is változott, így csak mostanra lett kész.

INS Vikramaditya, az indiaiak orosz büszkesége. Forrás: AFP/Defence Ministry

Az eredetileg függőleges felszállásra képes, Jak-38-as típusú repülőgépek hordozására szánt hajót a legutóbbi módosítás eredményeképpen MiG-29K típusú, többféle feladat ellátására alkalmas vadászgépek hordozására tették alkalmassá.

A két ország régóta szoros haditechnikai együttműködést folytat. Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőre, India pedig a világ legnagyobb fegyvervásárlója. Utóbbi azonban az utóbbi években újabb fegyverszállítókkal is felvette a kapcsolatot, és célul tűzte ki, hogy hadereje számára egyre több fegyvert hazai magáncégekkel gyártasson le.

A térségbeli rivális hatalmakkal, mindenekelőtt Kínával folytatott fegyverkezési versenyben India idén augusztusban vízre bocsátotta első saját fejlesztésű és építésű repülőgép-hordozóját, az INS Vikrantot, amely azonban csak 2018-ban állhat hadrendbe.

Az INS Vikrant, egy másik büszkeség, még bőszen építik, a remények szerint 2018-ban lesz hadra fogható. Forrás: AFP/Manjunath Kiran

A világ országai közül eddig csak az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak és Oroszországnak volt saját fejlesztésű repülőgép-hordozója.

Kína tavaly szeptemberben állította hadrendbe első repülőgép-hordozóját, a Liaoningot, amely szintén egy eredetileg szovjet gyártmányú, Ukrajnától 1998-ban megvásárolt hajó.

Liaoning, a kínai repülőgéphordozó. Forrás: AFP/ImageChina/Wang Xizeng