A híres pljeskavicától a szerb adóhivatal is ellágyult

Vágólapra másolva!
A szerb adóhivatal vezetője elment megkóstolni Belgrád leghíresebb pljeskavicáját, ahol látta, hogy senkinek sem adnak nyugtát. De annyira ízlett neki az étel, hogy csak dorgáló levelet írt emiatt - írja a Vajdaság Ma.
Vágólapra másolva!

Belgrád legjobb pljeskavicáját a Mara nevű sütödében árulják, ezt mindenki tudja a Vajdaság Ma című lap szerint. A szerb nemzeti étel jó híre vonzotta oda a szerb adóhivatal elnökét is a sütödébe, de a Mara számára ez majdnem rossz véget ért. Ivan Simic, az adóhivatal vezetője ugyanis, amíg sorban állt a pljeskavicáért, látta, hogy senkinek sem adnak nyugtát a dolgozók. Ő sem kapott, csak amikor külön szólt miatta. Emiatt másnap levelet írt a sütödének.

A Vajdaság Ma a Blic nevű lapra hivatkozva idézett Simic leveléből: "A sorban várakozva kiszámoltam, hogy tíz perc alatt eladnak körülbelül négy pljeskavicát, ami egy óra alatt 15 pljeskavicát jelent, tíz óra alatt 240-et, havonta pedig mintegy 6000 lepénybe bújtatott húspogácsát. Miután egy adag 230 dinárba kerül, ez havonta 1 380 000 dinár, azaz évente több mint 15 millió dinár. Nem áll szándékomban leellenőrzini, mekkora bevételt jelentenek be éves szinten és mennyi adót kellene fizetniük, mert nem az a célunk, hogy csak büntessük az adóköteleseket, hanem az is, hogy az adóköteles polgárokat megtanítsuk az adóerkölcsre. Éppen ezért azt várom el Önöktől, hogy az elkövetkezőkben fantasztikusan ízletes pljeskavicájuk minden vásárlójának nyugtát adjanak ki és íly módon is hozzájárulnak a szerbiai költségvetéshez" - írta a dorgáló levélben.

Miután a levél nyilvánosságra került, a büntetést megúszó sütöde még népszerűbb lett. A vendégeknek és az oda látogató újságíróknak most már kivétel nélkül adnak nyugtát a pljeskavicákról. A Vajdaság Ma szerint a sütöde tulajdonosa, Milka Cvijetic is levélben készül válaszolni. Főként köszönetet akar mondani a figyelmeztetésért "és arról biztosítani az adóhatóságokat, hogy eddig is a törvény szellemében jártak el, de az eset után még inkább ezt fogják tenni".