Túlélte az akasztást, de visszaküldik a bitóra

Vágólapra másolva!
Újra kivégeznék Iránban azt a férfit, akit kábítószer-csempészés miatt már egyszer felakasztottak. A saját akasztását túlélő férfi most kórházban lábadozik, ha felépül visszaküldik a bitóra. A jogvédők tiltakoznak.
Vágólapra másolva!

Kábítószer-csempészés miatt ítélték halálra Irán északi részén Alireza M.-t. A férfin október elején hajtották végre a kötél általi halálos ítéletet. A bitón töltött 12 perc után halottnak nyilvánították, és a testet a hullaházba küldték.

Másnap azonban a testet a család számára előkészítő munkás meglepetéssel tapasztalta, hogy bepárásodott belülről a nylonzsák, amelybe beletették. Kiderült, hogy a kivégzett életben maradt. Azonnal a börtönkórházba vitték.

A Dzsam-e-Dzsam iráni lap szerint a férfi állapota kielégítő, azóta napról napra jobban van. Lányai boldogok, hogy apjuk túlélte az akasztást, de örömük nem tarthat sokáig. Az iráni bíróság ugyanis csak arra vár, hogy Alireza “egészségi állapotát az orvosi személyzet kivégzésre alkalmasnak ítélje meg”, és újra végrehajthassák rajta az ítéletet.

A férfit három éve kapták el egy kilogramm metamfetaminnal, majd egy forradalmi bíróság bűnösnek találta és halálra ítélte. Iránban csak viszonylag jó egészségi állapotban lévő elítélten hajtják végre az elítélteket, de van, aki megúszhatja. Halálra kövezés esetében például - amelyet hűtlenség miatt szoktak kiszabni -, ha az elítélt ki tud mászni a föld alól, ahova nyakig beássák előtte, vagy nem hal meg a kövezés végére, akkor megkímélik az életét.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet felszólította az iráni igazságszolgáltatást, hogy kegyelmezzenek meg a férfinek. Philip Luther, a szervezet Közel-Kelet és Észak-Afrika Régió igazgatója rettenetesnek nevezte, hogy egy félholt emberen másodszor is a halálos ítéletet hajtsanak végre.

Az AI szerint az iráni hatóságok 2013 októberéig összesen 508 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, ebből 221 kivégzést még hivatalosan nem erősítettek meg. A kivégzettek nagy többségét kábítószer-csempészet miatt ítélték el.