Hadgyakorlat miatt keletkezett az óriási ausztrál bozóttűz

Vágólapra másolva!
Egy hete ég a bozót Ausztráliában, halálos áldozat is van. Kiderült, hogy egy katonai hadgyakorlat miatt gyulladt meg a növényzet.
Vágólapra másolva!

Hadgyakorlat miatt keletkezett az a hatalmas bozóttűz, amely egy hete pusztít Ausztrália legnépesebb államában - közölték a hatóságok. Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi államban csütörtök óta több mint száz helyen csaptak fel a lángok, egy ember meghalt, több mint 200 ház megsemmisült.

Egy tűzoltósági vizsgálat kiderítette, hogy a Sydneytől nyugatra fekvő Lithgow közelében a védelmi minisztérium egyik gyakorló terepén kezdődött a tűz a múlt héten szerdán. Itt a lángok 47 ezer hektárnyi területen pusztítottak, számos ház porig égett. A védelmi tárca elismerte, hogy éles robbanóanyaggal folytattak gyakorlatot aznap.

A tűzoltóknak szerdán lassacskán sikerült megfékezni az ország délkeleti részén egy hete tartó tüzeket. A tűzoltók mintegy száz kilométerre Sydneytől délre fekvő térségre összpontosítják erőiket. Az államban eddig 124 ezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Az időjárási viszonyok ugyanakkor nem kedveznek az oltásnak, mert a területen 35 Celsius-fok közeli hőmérséklet uralkodik, nagy a szárazság, és a szél sebessége eléri a száz kilométer per órát.