Az USA nem ad több pénzt az egyiptomi seregnek

Vágólapra másolva!
Megelégelte az Egyesült Államok az egyre autokratikusabb egyiptomi ideiglenes kormány intézkedéseit: addig nem folytatja a hadsereg pénzelését, amíg nincs elmozdulás a demokratikus viszonyok irányába.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok felfüggeszti az egyiptomi hadsereg segélyezését - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala, az amerikai külügyminisztérium közlését idézve.

Az 1,3 milliárd dollár értékű katonai segélyből a leállítás több százmillió dollárnyit érint. Az egészségügyi és oktatási jellegű segítség azonban továbbra is érkezik Egyiptomba.

A pénzügyi segítség befagyasztását és a fegyverszállítások leállítását egyaránt magában foglaló intézkedés előzménye, hogy az elmúlt hónapokban a megbuktatott Mohamed Murszi egyiptomi elnök híveinek tüntetéseit kíméletlenül szétverték a hatóságok. Az összecsapásoknak több száz halálos áldozata volt.

A külügymnisztérium közölte, hogy a segélyek befagyasztását nem szánja véglegesnek, de a szabad választások lebonyolítása érdekében tett "hiteles lépéseket" vár Egyiptomtól. Barack Obama elnök a szeptemberi ENSZ-közgyűlésen is bírálta az ideiglenes, a hadsereg által támogatott egyitomi kormányt, amiért az a demokráciával össze nem egyeztethető döntéseket hoz.