28 évet kapott Detroit volt polgármestere

Vágólapra másolva!
28 év börtönre ítélték Detroit volt polgármesterét, Kwame Kilpatricket, írja a BBC. A politikust márciusban állították bíróság elé zsarolás és csalás miatt.
Vágólapra másolva!

Zsarolás, kényszerítés és korrupció miatt elítélték a mára már csődbe ment Detroit egykori polgármesterét, írja a BBC. A várost 2002 és 2008 között irányító Kwame Kilpatrick 28 évet kapott korrupció, zsarolás és kényszerítés miatt. Tizennyolc másik tisztviselőt is elítéltek az ugyanekkor elkövetett korrupció miatt.

A politikus 2008-ban mondott le, az után, hogy egy perben eskü alatt hazudott, az ügy később 8,4 millió dolláros egyezséggel zárult. Kilpatricket emellett egymillió dolláros kártérítésre kötelezték, miután bűnösnek vallotta magát az igazságszolgáltatás akadályozásáért. Később azzal vádolták, hogy elrejtette a vagyonát, amikor azt mondta egy bírónak, hogy csak havi 6 dolláros kártérítést tud fizetni.

Az ügyészek megvádoltak egy helyi vállalkozót, Kilpatrick barátját, Bobby Fergusont is korrupció miatt, a gyanú szerint illegálisan kapott a várostól 73 millió dollárnyi megbízást Kilpatrick segítségével. Fergusont várhatóan ma ítélik el.

Kilpatrick döntései sokak szerint hozzájárultak a város csődjéhez, főként a nyugdíjkötelezettségek 2005-ös, 1,44 milliárd dolláros restrukturálását emlegetik.

A hatóságok szerint Kilpatrick a hivatali ideje alatt 840 ezer dollárral költött többet a fizetésénél. A védekezése szerint ezek a politikai támogatóktól kapott ajándékok voltak.