Szíria hajlandó átadni vegyi fegyvereit

Vágólapra másolva!
Oroszország és Amerika Genfben tárgyal Szíriáról, miközben Bassár el-Aszad azt mondta, hajlandó felügyelet alá helyezni vegyi fegyvereit.
Vágólapra másolva!

Hajlandó nemzetközi felügyelet alá helyezni vegyi fegyvereit Szíria, erről Bassár el-Aszad az orosz televízióban beszélt csütörtökön. A szíriai vezető azt mondta, hogy a döntést az orosz fél kezdeményezésére, nem pedig az amerikai katonai akciótól való félelmében hozta meg Szíria.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvereket vetett be a lázadók elleni harcban, amit Aszad tagad, szerinte a lázadók használtak vegyi fegyvereket, hogy kiprovokálják a szíriai vezetés ellen a nemzetközi szankciókat.

Az orosz külügyminiszter Szergej Lavrov szerint Aszad bejelentése után nagy esély van a szíriai békére, amit nem engedhetnek kicsúszni a kezük közül. Lavrov nem beszélt a vegyi fegyverek megsemmisítéséről, amely állítólag kényes pont a szíriai és az orosz fél tárgyalásaiban. Lavrov csütörtökön Genfben tárgyal amerikai kollégájával, John Kerryvel a szíriai helyzetről.