Százmilliárdos vagyontól fosztották meg a maffiavezért

Vágólapra másolva!
Matteo Messina Denarónak, a Cosa Nostra fejének tulajdonában lévő cégeket, ingatlanokat, termőföldet foglalt le az olasz rendőrség. A vagyon értéke közel 210 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Több mint 700 millió euró (közel 210 milliárd forint) értékben foglalt le cégeket, ingatlant és földet az olasz rendőrség. A vagyontárgyak mások nevén voltak ugyan, de Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet jelenlegi vezérének tulajdonát képezték.

Az olasz maffiaellenes nyomozó igazgatóság (DIA) a szicíliai Trapanihoz közeli Castelvetrano területén foglalt le 12 vállalkozást, 220 ingatlant és 60 hektár földet. A vagyon a 64 éves Giuseppe Grigoli vállalkozó nevére volt bejegyezve, de a hatóságok szerint a igazi tulajdonosa a keresztapa Matteo Messina Denaro volt, aki így fektette be és mosta tisztára a Cosa Nostra bűncselekményekkel szerzett pénzét.

A szicíliai szupermarketek királyaként ismert Grigoli jelenleg 12 éves börtönbüntetését tölti, mivel kiderült, hogy a maffia embereként kézben tartotta a sziget kereskedelmét.

A DIA szerint a vagyonlefoglalással újabb csapást mértek a húsz éve körözött Messina Denaróra, aki egymás után veszíti el embereit és anyagi forrásait.

Az 1962-ben Castelvetranóban született, Diabolik és Don Ciccio néven is ismert maffiavezért 1993 óta körözik. Ő a világ tíz legveszélyesebb bűnözőjének egyike. 2000-ben életfogytiglanira ítélték többek között többszörös gyilkosság miatt.

Kedden az észak-olaszországi Lombardiában a Cosa Nostra nyolc tagját tartóztatták le, akik a rendőrség szerint a maffiaszervezet pénzét a helyi gazdaságba fektették be. Feladataik között szerepelt a körözött és Szicíliából északra menekült maffiatagok anyagi támogatása is. A letartóztatottak között van Vittorio Mangano lánya és veje is. A 2009-ben meghalt Mangano az "Arcore istállósa" néven volt ismert, mivel egykor Silvio Berlusconi Milánó-közeli villájában szolgált - hatóságok szerint a Cosa Nostra összekötőjeként.