Minden iráni atomlétesítményt a nemzetközi közösség fog felügyelni

Vágólapra másolva!
Haszan Roháni szerint Irán atomprogramja mindig is békés célú volt, ezért minden nemzetközi kötelezettséget be fognak tartani, ennek értelmében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség felügyelheti az ország atomlétesítményeit.
Vágólapra másolva!

Az iráni elnök vasárnap arról biztosította a nemzetközi közösséget, hogy kizárólag békés célú országa nemzetközileg vitatott atomprogramja, és minden iráni atomlétesítményt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fog felügyelni.

Haszan Roháni az ISNA iráni hírügynökség jelentése szerint egy japán küldöttséggel tartott találkozóján jelentette ki, hogy országa atomprogramja "mindig is békés jellegű" volt, és békés marad a jövőben is. Kiemelte, hogy Irán teljesít mindenfajta nemzetközi kötelezettséget, mindenekelőtt az atomsorompó-szerződést, és ennek megfelelően az ország minden atomlétesítménye a NAÜ felügyelete alatt lesz.

Roháni szerint így gyors megoldást lehet találni a Nyugattal az iráni atomprogram kérdéskörében támadt vitában. Az iráni elnök állásfoglalásáról beszámoló dpa német hírügynökség hírül adta, hogy a NAÜ és Irán képviselői szeptember 27-én találkoznak egymással Bécsben technikai jellegű tárgyalásokon.

Ezt megelőzően szeptember 22-én fontos politikai találkozó lesz New Yorkban, ahol az ENSZ Közgyűlésének találkozója alkalmából Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője találkozik majd Mohamad Dzsavad Zarif külügyminiszterrel, akit Roháni elnök nukleáris kérdésekben illetékes iráni főtárgyalóvá nevezett ki. Így Zarif vezeti majd az iráni tárgyalóküldöttséget azokon a megbeszéléseken is, amelyeket Irán folytat majd a Biztonsági Tanács 5 állandó tagjának, valamint Németországnak a képviselőivel. Az iráni elnök arra számít, hogy gyorsan befejezhetik az atomvitát, majd feloldhatják az országával szembeni fájdalmas nemzetközi gazdasági szankciókat.