Rabszolgákkal építik a katari foci-vb stadionjait

Vágólapra másolva!
Nyáron szinte mindennap meghalt egy nepáli vendégmunkás Katarban, mert rabszolgaként dolgoztak a foci-vb infrastruktúráján. Katar 45 milliárd dollárt szán egy új város felhúzására, de a vendégmunkásoknak nem akarnak fizetni.
Vágólapra másolva!

Több tucat nepáli vendégmunkás meghalt az elmúlt hetekben Katarban, több ezren pedig szörnyű bánásmódban részesülnek - derül ki a Guardian oknyomozó cikkéből. Két hónap alatt 44-en haltak meg, több mint a felük szívrohamban vagy munkahelyi balesetben.

Katarban a legtöbb vendégmunkás nepáli, és a Guardian azt írja, bizonyítékaik vannak, hogy olyan szintű a kizsákmányolásuk és a velük szemben alkalmazott bánásmód, hogy több ezren lényegében rabszolgaként élnek.

A tömeges elhalálozás a 2022-es foci-vb előkészületeivel van összefüggésben, az óriásberuházásokon bizonyíthatóan erőszakkal dolgoztatják a munkásokat. Több nepáli is azt állítja, hogy hónapok óta nem fizettek nekik. Több munkás is azt mondja, hogy munkáltatóik elkobozták tőlük az útleveleiket, és arra kényszerítik őket, hogy feketén tartózkodjanak az országban. Eddig mintegy 30 nepáli kért menedéket Nepál dohai nagykövetségén.

Az egyik stadion látványterve Forrás: Tangram Gulf

"Szeretnénk elmenni innen, de a cég nem enged minket" - mondta az egyik vendégmunkás, aki a Lusail nevű új város építésén dolgozik. Lusail 45 milliárd dollárból épül, itt lesz majd az a 90 ezres stadion is, amelyben a döntőt rendezik. "Már bánom, hogy idejöttem, de mit tudok tenni? A pénz miatt kellett jönnöm, de nincs szerencsém" - mondta a férfi.

Olyan munkással is beszéltek, aki tizenegy másik munkással lakik együtt egy mocskos szobában. "12 órát dolgozunk, és utána nem kapunk enni. Amikor panaszkodtam erről, a főnök kitett a munkásszállóról, és nem fizetett semmit. Most a többi munkástól kell ételt könyörögnöm" - mondta. Szintén nehézség, hogy szinte valamennyi nepáli adóssággal érkezik az országba, mivel a munkaközvetítők adnak nekik pénzt a kezdeti költségekre.

A vb szervezőbizottsága a Guardiannel azt közölte, hogy a vb-hez közvetlenül kapcsolódó munkák még el sem kezdődtek. Mint mondták, komoly aggodalommal értesültek arról, hogy mivel gyanúsítanak egyes beruházókat, és a hatóságok már vizsgálják az ügyet.

A kétmilliós lakosú Katar a világ egyik leggazdagabb országa, az egy főre jutó GDP 100 ezer dollár körüli évente, míg Nepál az egyik legszegényebb ország, mindössze 600 dollár körüli az éves GDP/fő. Katarban a világon a legnagyobb a bevándorlók aránya, a lakosság 90 százaléka vendégmunkás, és a stadionok felépítése miatt akár további 1,5 millió munkás érkezhet.

Katart eddig is számos kritika érte a vb-rendezés miatt. A tornát a legnagyobb hőségben bonyolítanák le, a júniusi-júliusi időszakban 40-45 Celsius-fok a hőmérséklet. A rendezők ragaszkodnak az eredeti tervhez, és azt ígérik, hogy komfortos, megfelelő hőmérsékletű közterületeket, sétálórészeket alakítanak ki. Annak a gyanúja is többször felmerült, hogy Katar vesztegetéssel szerezte meg a rendezést. A katari stadiontervekről itt nézhet meg képeket.