Neonácik késeltek meg egy görög rappert

Vágólapra másolva!
Megöltek Görögországban egy ismert antifasiszta rappert. Az Arany Hajnal neonáci párt egyik tagja a tettes. A párt a harmadik legerősebbnek számít Görögországban.
Vágólapra másolva!

Halálra késelt egy 34 éves szélsőbaloldali rappert az Arany Hajnal nevű görög neonáci párt egyik tagja szerdára virradóra Athén közelében. Az őrizetbe vett gyanúsított beismerte tettét, és a gyilkos fegyvert is megtalálták nála.

Az antifasiszta rapper, Pavlosz Früsszasz a kórházban halt bele sebeibe. Az Arany Hajnal székhelyén szerda reggel házkutatást tartottak. A párt tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

Egyes források szerint valódi rajtaütés történt: mintegy negyven, feketébe öltözött, kesztyűs neonáci támadt rá ütőkkel egy csoport fiatal antifasisztára.

Médiaértesülések szerint a verekedés egy kávézó előtt tört ki, és a nézeteltérés oka eredetileg a futball. Az utcai harc aztán a két csoport politikai meggyőződése miatt durvult el. A környéken legutóbb pénteken történt hasonló támadás. Ebben nyolc fiatal kommunista aktivista sérült meg, amikor egy, állítólag az Arany Hajnalhoz tartozó csoport plakátragasztás közben rájuk támadt.

A párt a múlt évben 18 képviselővel jutott be a görög parlamentbe, és jelenleg a harmadik helyen áll a népszerűségi listán. A gyanú szerint a csoportosulás áll számos, bevándorlók ellen elkövetett támadás mögött, és több képviselője ellen folyik eljárás erőszakcselekményekben való részvétel miatt.